Na hlavný obsah

Za základnými potravinami musia prekonať kilometre. Na Slovensku sú desiatky „potravinových púští“

Agrorezort pripravuje zákon, ktorý by situáciu mohol vyriešiť.

Za základnými potravinami musia prekonať kilometre. Na Slovensku sú desiatky „potravinových púští“
Zatvorený obchod s potravinami v obci Nižná Voľa. Foto: RTVS

Veľkonočný nákup môže byť pre niekoho problém. Obyvatelia obcí, kde nie sú obchody s potravinami, musia často prekonať veľkú vzdialenosť, aby naplnili svoje základné potreby. Časť opozície preto adresovala poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi výzvu.

Obec Nižná Voľa na východe Slovenska žije bez predajne potravín už šiesty rok. Bývalému prevádzkovateľovi sa pri 290 obyvateľoch neoplatilo podnikať.

„Tri kilometre vo vedľajšej obci je kamenná predajňa potravín. Tí, ktorí sú motorizovaní, si vedia nakúpiť potraviny. Odkázaná skupina obyvateľstva, ktorá nemá dopravný prostriedok, nemá im kto potraviny doniesť,“ vysvetlil starosta obce Marcel Kaščák.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Martin Záruba:

Takýchto obcí, kde je tzv. potravinová púšť, a teda kde si obyvatelia nenakúpia potraviny v žiadnom kamennom obchode je viac ako 100. Ich adresný zoznam doručil opozičný Hlas-SD do podateľne Úradu vlády SR.

„Preto sme tu dnes pred úradom vlády, aby sme požiadali predsedu vlády Eduarda Hegera, aby naozaj začal so svojou rezervou, ktorú má k dispozícií, narábať tak, ako treba. Aby začal prostriedky z rezervy používať tam, kde najlepšie poslúžia zlepšiť kvalitu života obyvateľom,“ zdôraznil predseda strany Peter Pellegrini.

„Aj Peter Pellegrini ako predseda vlády mal k dispozícii rezervu, no on ju však míňal radšej na svoje osobné PR v časopise Slovenka,“ odvetil Hegerov hovorca Matej Neumann.

Odbytové združenia či pojazdné potraviny?

Podľa agrorezortu by jedným z riešení mohli byť regionálne odbytové združenia, ktoré by pôsobili vo verejnom záujme.

„Máme pripravený zákon o poskytovaní dotácii. Tento zákon prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním, už ho finalizujeme. Ak sa tento zákon prijme, tak budeme potravinové púšte vedieť podporovať priamo,“ uviedla Zuzana Nouzovská, generálna tajomníčka služobného úradu.

Opoziční politici vidia riešenie v pojazdných potravinových predajniach, ktoré bude dotovať štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika