Na hlavný obsah

Za „zlaté padáky“ dostal podmienku. Bývalého primátora odsúdili za šafárenie s verejnými financiami

Obžalovaný sa odvolal.

Bývalý primátor Poltára Pavol Gavalec.
Bývalý primátor Poltára Pavol Gavalec.Foto: RTVS

Za „zlaté padáky“ dostal podmienku. Okresný súd v Lučenci odsúdil bývalého primátora Poltára Pavla Gavalca za šafárenie s verejnými financiami. Obžalovaný sa odvolal.

Súdny proces s Gavalcom sa začal pred troma rokmi. Obžalovali ho z trestných činov porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Pred odchodom z funkcie v roku 2018 rozdal odmeny vo výške viac ako 80-tisíc eur.

Okresný súd v Lučenci uznal exprimátora Poltára za vinného v dvoch z troch bodov obžaloby.

„Za čo ho odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 18 mesiacov s podmienečným odkladom a určením skúšobnej doby v trvaní 18 mesiacov. Zároveň poškodené mesto Poltár so svojím nárokom na náhradu škody odkázal na civilný proces,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Pavol Gavalec vinu odmieta a proti rozsudku sa odvolal. Rozhodovať bude Krajský súd v Banskej Bystrici. „Som presvedčený, že som nič neporušil. Mal som to schválené zastupiteľstvom,“ tvrdí.

Vo vedení mesta, momentálne ako viceprimátor, figuruje syn bývalého primátora, ktorý bol v tom čase prednostom Okresného úradu v Poltári. Ani on, ani súčasný primátor Peter Sitor, sa k prípadu nevyjadrili. Zdržanliví sú i mestskí poslanci, ktorí boli aj vtedy vo funkciách.

„Nie je to právoplatné. Máme v meste aj tak dosť napäté vzťahy. Nechcem zbytočne prikladať do ohňa,“ uviedol nemenovaný poslanec mesta Poltár.

K záležitosti sa nechceli príliš vyjadriť ani oslovení obyvatelia Poltára. Keďže odvolací spis ešte do Banskej Bystrice nedostali, dá sa očakávať, že o definitívnom osude bývalého primátora sa bude rozhodovať minimálne niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny