Na hlavný obsah

Na vhodné počasie čakali až do Veľkonočného pondelka. Začala sa sezóna bezmotorového lietania

Na lietanie potrebujú piloti najmä slnko.

Na vhodné počasie čakali až do Veľkonočného pondelka. Začala sa sezóna bezmotorového lietania
Na ilustračnej snímke vetrone. Foto: RTVS

Začala sa sezóna bezmotorového lietania už tradične – v Nitre. Práve tam sa každoročne pred veľkonočnými sviatkami stretávajú piloti vetroňov z rôznych kútov Európy. Inak tomu nie je ani tento rok, hoci na počasie vhodné na lietanie, museli čakať až do Veľkonočného pondelka (10. 4.).

Po troch dňoch čakania, dažďa a mrakov sa piloti dočkali. Na lietanie potrebujú najmä slnko, vďaka ktorému dosahujú rýchlosť aj 120 kilometrov za hodinu a denne preletia 300 či 400 kilometrov.

„Máme otočné body niekde až v Poľsku, južne od Krakova, Katovíc. Potom máme otočné body v Maďarsku, severne od Budapešti a takisto aj na Morave. Toto je zhruba náš priestor, kde lietame,“ priblížil organizátor pretekov Pribina Cup Vladimír Foltín.

Štart sezóny bezmotorového lietania v Nitre sledovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Piloti vetroňov sa v Nitre na otvorení sezóny streli už po 21. krát. Tento rok ich prišla takmer stovka z celej Európy.

„Je pekné odštartovať sezónu týmto podujatím. Na Slovensku som bol už štyrikrát, mám rád tunajších ľudí aj pohľad na scenériu z vetroňa,“ vysvetlil pilot z Fínska Juha Sorri.

„Dobrá vec je, že polia sú pomerne veľké. Vetrone tam niekedy potrebujú pristáť, keď sa nedá doletieť domov,“ priblížil Foltín.

Vetrone budú z Nitry na oblohu vyletovať do soboty (15. 4.), potom sa viacero pilotov presunie na ďalšiu súťaž do Prievidze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny