Na hlavný obsah

Záchranári by sa mohli dočkať nových špeciálnych vozidiel

V zahraničí ich bežne využívajú pri hromadných nehodách.

Záchranári by sa mohli dočkať nových špeciálnych vozidiel
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záchranári by sa mohli dočkať nových špeciálnych vozidiel. V zahraničí ich bežne využívajú pri hromadných nehodách. Ministerstvo zdravotníctva prisľúbilo, že bude hľadať peniaze na ich kúpu. Poverená vláda nedávno rozhodla, že milióny z plánu obnovy záchranári nedostanú.

Pražská záchranná služba má vo svojej výbave aj kamión. Ide o mobilné lekárske zázemie, ktoré posielajú k hromadným nešťastiam, ale aj na miesta s veľkým počtom ľudí, napríklad na koncerty.

„Tam je normálne kapacita pre šiestich pacientov, lôžkové oddelenie, proste neuveriteľné. Záchranár tam má stále službu a vozidlo je stále dostupné 24 hodín pri všetkých udalostiach. ČR nás predbehla o 10-20 rokov,“ uviedol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Slovenskí záchranári nemajú ani jedno špeciálne vozidlo. Keď ich vyšlú k nehodám alebo požiarom, kde je množstvo zranených, bežné sanitky im pri ošetrovaní nestačia.

„Pokiaľ sa stane nejaké hromadné nešťastie, operačné stredisko tam vysiela čo najviac týchto klasických ambulancií, ale ak povieme, že každá z nich zvláda ošetriť jedného či dvoch pacientov, tak naozaj čelíte tomu, že máte nedostatok vybavenia, nedostatok prístrojov,“ vysvetlil prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák.

„Buď hasiči nám pomáhajú s technikou alebo máme také prívesné vozíky, ktoré sa ťahajú za osobným autom, kde je materiál,“ doplnil Majerský.

Na problém upozorňujú záchranári roky. Dvadsaťdva miliónov eur z plánu obnovy na nákup špeciálnych záchraniek napokon nedostali.

Viac sa dozviete v reportáži, ktorej sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko