Na hlavný obsah

Zadržanie amerického novinára osobne schválil Putin, tvrdí Bloomberg

Evan Gershkovich čelí obvineniu zo špionáže.

Zadržanie amerického novinára osobne schválil Putin, tvrdí Bloomberg
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Zadržanie amerického novinára Evana Gershkovicha osobne schválil ruský prezident Vladimir Putin, tvrdí agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje. Tridsaťjedenročný novinár denníka Wall Street Journal (WSJ) čelí obvineniu zo špionáže, za čo mu hrozí až 20 rokov odňatia slobody. Je to prvý takýto prípad v rusko-amerických vzťahoch za takmer 40 rokov.

„To, že ruský prezident s týmto krokom súhlasil, odráža rastúci vplyv kremeľských zástancov tvrdej línie, ktorí presadzujú prehĺbenie konfrontácie s Washingtonom,“ uviedla agentúra. S iniciatívou podľa Bloombergu prišli „jastrabi“ z radov najvyšších činiteľov ruských bezpečnostných zložiek.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa nechal počuť, že zadržanie novinára nebolo Putinovým rozhodnutím, ale išlo o „absolútnu výsadu“ tajných služieb, ktoré robili svoju prácu. Ako podotýka Bloomberg, tieto služby sa zodpovedajú priamo ruskému prezidentovi.

Americké ministerstvo zahraničia v pondelok (10. 4.) uviedlo, že „Gershkovich je Ruskom zadržiavaný neoprávnene“. Oficiálne označenie navýši politický profil prípadu a umožní americkej vláde vyčleniť ďalšie zdroje na zabezpečenie Gershkovichovho prepustenia.

Gershkovichovo zadržanie na konci marca oznámila ruská tajná služba FSB. Tá uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri pokuse získať tajné informácie, a začala proti nemu trestné stíhanie. Novinár aj WSJ obvinenia zo špionáže odmietli ako úplne nepodložené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet