Na hlavný obsah

Zadržaný americký novinár zostane vo väzbe, súd zamietol jeho odvolanie

Rusko ho viní zo špionáže.

Zadržaný americký novinár zostane vo väzbe, súd zamietol jeho odvolanie
Zadržaný americký novinár Evan Gershkovich. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Americký novinár Evan Gershkovich, ktorý v Rusku čelí obvineniu zo špionáže, zostane vo väzbe. Moskovský súd v utorok (18. 4.) podľa agentúr zamietol odvolanie reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) proti jeho zadržiavaniu.

Súd už skôr nariadil, aby zostal v moskovskej väzobnej väznici Lefortovo minimálne do 29. mája. Žurnalista obvinenia odmieta.

Gershkovich bol v súdnej sieni v presklenej klietke vyhradenej pre obžalovaných. Pred začiatkom vypočúvania mlčky sledoval novinárov, ktorí ho prišli nakrúcať alebo fotografovať, opísala agentúra AFP.

Podľa nej v utorok (18. 4.) to bolo prvýkrát od jeho zadržania, čo ho médiá mohli uvidieť. Komunikovať s Gershkovichom novinári v súdnej sieni nesmeli.

Žurnalistu zadržala v Jekaterinburgu na Urale na konci marca ruská tajná služba FSB. Tvrdí, že ho chytila pri pokuse získať tajné informácie, zhromažďoval podľa nej informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku. Následne ho ruskí vyšetrovatelia obvinili zo špionáže.

Krátko po zadržaní ho bezpečnostné zložky odviezli do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo a súd nariadil, aby zostal vo väzbe najmenej do 29. mája.

Americká veľvyslankyňa v Rusku Lynne Tracyová v pondelok (17. 4.) uviedla, že USA k nemu prvýkrát od jeho zadržania získali konzulárny prístup a ona ho mohla navštíviť. Cíti sa dobre a drží sa, napísala na telegrame.

Tridsaťjedenročný novinár aj WSJ obvinenia zo špionáže opakovane odmietli ako úplne nepodložené. Gershkovich je prvým americkým korešpondentom od doby studenej vojny, ktorého v Rusku zadržali kvôli obvineniu zo špionáže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet