Na hlavný obsah

Zálohomaty v národných parkoch by mohli dopomôcť k čistejšej prírode

Peniaze budú môcť využiť na zlepšenie turistickej infraštruktúry.

Zálohomaty v národných parkoch by mohli dopomôcť k čistejšej prírode
Ilustračná snímka zálohomatov. Foto: RTVS

Zálohomaty na prázdne plastové fľaše a plechovky pribudnú aj v národných parkoch. Ich správcovia si od tejto novinky sľubujú čistejšiu prírodu. Do pilotného projektu sa zapojí aj Národný park Slovenský raj.

V reportáži môžete vidieť zábery spred vyše troch rokov v Prielome Hornádu. Srdce národného parku bolo plné odpadu. Ochranári vtedy hovorili o najviac znečistenom Slovenskom raji v jeho histórii. Zodpovední sa zhodujú, že zálohomaty, ktoré sú bežnou súčasťou obchodných reťazcov, veľmi pomohli prírode. 

„Myšlienka samotného zálohovania je vynikajúca. Už je to o mnoho lepšia situácia, ako bola pred rokmi,“ uviedol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Zálohomatom v národných parkoch sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

A zlepšiť ju majú aj nové zberné nádoby na prázdne plastové fľaše a plechovky v národných parkoch.

“Turista bude mať možnosť z prírody priniesť vratný obal, vrátiť ho v turistickom centre a ten výťažok by išiel Správe Národného parku Slovenský raj. Je to dobrovoľné. Peniaze plánujeme použiť na zlepšenie turistickej infraštruktúry,“ dodal Dražil.

S nápadom prišlo ministerstvo

S nápadom umiestniť zálohomaty aj do národných parkov, prišlo ministerstvo životného prostredia a správca zálohového systému. „Vymysleli to tak, že by ľudia priamo mohli podporiť správy národných parkov,” vysvetlil Dražil.

Zálohomaty umiestnia v Slovenskom raji v dvoch najvychytenejších lokalitách. A to v turistickom stredisku na Podlesku a na juhu – na Dedinkách. Turistom by mali slúžiť od leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny