Na hlavný obsah

Zaočkovanosť detí proti závažným ochoreniam klesla pod hranicu kolektívnej imunity

Zvyšuje to riziko tvorby ohnísk nákazy, varuje Mikas.

Očkovacia látka proti osýpkam.
Očkovacia látka proti osýpkam.Foto: TASR

Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) klesla pod hranicu 95 percent. Nedosahuje úroveň zabezpečujúcu kolektívnu imunitu na celonárodnej úrovni. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Ako vyplýva z výsledkov administratívnej kontroly očkovania v ambulanciách pediatrov k 31. augustu 2022, ktorú vykonávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva každý rok, kolektívna imunita dosiahla na celoštátnej úrovni 94,7 percenta,“ spresnil.

Osýpky sú podľa Mikasa závažné a rýchlo sa šíriace ochorenie, ktoré ohrozuje napríklad deti, ktoré sa nemôžu pre iné zdravotné dôvody očkovať alebo ešte nedosiahli vek potrebný na očkovanie.

„Chránime ich preto práve kolektívnou imunitou, ktorá znižuje riziko, že sa s vírusom osýpok stretnú a s veľkou pravdepodobnosťou nakazia, keďže ide o vysoko nákazlivé ochorenie,“ povedal.

Úroveň zaočkovanosti nad hranicou 95 percent pri povinnom očkovaní podľa neho tiež výrazne zabraňuje tomu, aby medzi ľuďmi cirkulovali pôvodcovia ochorení, ktoré môžu spôsobiť závažné zdravotné následky.

Riziko šírenia je reálne

„Ak sa osýpky zavlečú do nezaočkovanej komunity (neočkované a neúplne očkované osoby), hrozí riziko vzniku lokálnych ohnísk nákazy. Tie môžu prerásť až do epidémií, ktorým sa dá očkovaním predísť,“ upozornil.

Mikas skonštatoval, že riziko zavlečenia a ďalšieho šírenia osýpok sa v uplynulých týždňoch potvrdilo ako reálne. Poukázal, že od začiatku roka na Slovensku potvrdili päť prípadov osýpok.

„Z nich dva prípady boli importované zo zahraničia. Ďalšie prípady boli zväčša v epidemiologickej súvislosti. Tri deti boli nezaočkované pre nízky vek alebo zdravotné kontraindikácie. Jedno bolo zaočkované neúplne a jedno nezaočkované z dôvodu odmietnutia očkovania,“ povedal.

Najhoršie kraje a okresy

Na úrovní krajov sa zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 udržala nad úrovňou 95 percet len v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Priblížila hovorkyňa Úradu pre verejné zdravotníctvo SR Daša Račková.

KrajZaočkovanosť MMR vakcínou
Trenčiansky93,1 %
Banskobystrický94,3 %
Prešovský94,3 %
Košický94,4 %
Bratislavský94,5 %
Žilinský94,9 %

Z pohľadu okresov sa pod hranicu 95 percent dostalo 35 okresov, pričom v šiestich prípadoch klesla úroveň zaočkovania až pod 90 percent.

OkresZaočkovanosť MMR vakcínou
Košice III83,6 %
Nové Mesto nad Váhom86,7 %
Myjava88,1 %
Levoča88,8 %
Malacky89 %
Prievidza89,5 %

Téme sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko