Na hlavný obsah

Zaseknuté kamióny sú v Dolnom Kubíne na dennom poriadku. Problémom je nízky železničný most

Vodiči nerešpektujú dopravné značenie.

Zaseknuté kamióny sú v Dolnom Kubíne na dennom poriadku. Problémom je nízky železničný most
Jeden z kamiónov sa ešte minulý rok zasekol pod železničným mostom a poškodil ho. Foto: RTVS

Zaseknuté kamióny sú v Dolnom Kubíne na dennom poriadku. Problémom je nízky železničný most. Vodičov síce dopravné značenie upozorňuje na maximálnu výšku, no mnohokrát ho nerešpektujú. Most je už viac ako polstoročie provizórny a na jeho výmenu železnice nemajú peniaze.

Jeden z kamiónov sa ešte minulý rok zasekol pod železničným mostom a poškodil ho. Aj keď vodičov na jeho maximálnu výšku upozorňuje dopravná značka, kamióny ho míňali na milimetre aj pred našou kamerou.

„Železničný most ponad cestu je vážnym problémom pre naše mesto ale aj tranzitujúcu dopravu. Pretože práve po tejto komunikácii by mali prechádzať kamióny smerujúce do priemyselnej zóny a vychádzajúce z nej,“ skonštatoval primátor mesta Ján Prílepok.

Podľa železníc ide o mostné provizórium, ktoré je len núdzovým riešením. Stojí tam však už viac ako päťdesiat rokov. Chcú ho kompletne prestavať.

Dopravným komplikáciám v Dolnom Kubíne sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„ŽSR zaradili predmetný most do zoznamu investičných činností už v roku 2020. Následne vyhotovili projektovú dokumentáciu, ktorú momentálne spracovávajú,“ informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová.

Postavenie nového mosta je v nedohľadne

Dokumenty na nový most síce existujú, jeho postavenie je v nedohľadne. Železnice naň nemajú peniaze. Aby sa kamióny dostali do priemyselnej zóny, využívajú úzke ulice okolo obchodných centier. To sa nepáči mestu.

„Veľmi to zahlcuje samotný kruhový objazd ktorý je potrebné prejsť, zároveň to komplikuje dopravu všetkým motoristom, ktorí prechádzajú po tejto komunikácii k nemocnici alebo do obchodnej zóny. Túto komunikáciu prechádzanie kamiónov veľmi zaťažuje a poškodzuje,“ zdôraznil Prílepok.

Magistrát to preto zobral do vlastných rúk. Problematickú križovatku aj s priecestím už rekonštruujú. Cestu rozšíria, dobudujú chodník a odbočovací pruh. Mesto rekonštrukciu zaplatí z vlastnej pokladnice, bude stáť viac ako sedemstotisíc eur.

Motoristi tak budú musieť strpieť dopravné obmedzenia a tiež uzáveru železničného priecestia. Križovatku chcú dokončiť do konca októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny