Na hlavný obsah

ŽSK dostal rekordnú pokutu 3,5 milióna eur. Vedenie kraja sa chce obrátiť na súd

Pokutu dostal za obstarávanie prímestskej autobusovej dopravy v roku 2019.

ŽSK dostal rekordnú pokutu 3,5 milióna eur. Vedenie kraja sa chce obrátiť na súd
ILustračná snímka. Foto: RTVS

Žilinský samosprávny kraj dostal pokutu vyše 3 a pol milióna eur, za obstarávanie prímestskej autobusovej dopravy v roku 2019. Vedenie kraja sa chce obrátiť na súd.

V Žilinskom kraji sa koncom roka 2019 končili zmluvy s dopravcami v prímestskej autobusovej doprave. Samospráva nestihla ukončiť súťaž a nové zmluvy vyriešila priamym rokovacím konaním.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skonštatoval, že k tomuto postupu došlo pre neskoré vyhlásenie súťaže.

„Ak by pristúpila župa k včasnejšiemu vyhláseniu verejného obstarávania súťažnou formou, zrejme by sa vyhla priamym rokovacím konaniam, ktoré predstavujú v podstate vylúčenie súťažného prostredia,“ uviedol predseda ÚVO Peter Kubovič.

Postup pri súťaži v tom čase kritizoval aj vtedajší podpredseda samosprávneho kraja. Poukazuje pritom aj na nárast úhrad pre dopravcov, ktorý prinieslo priame rokovacie konanie. 

Rekordnej pokute ŽSK sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„V roku 2019 sme platili za prímestskú autobusovú dopravu 22,8 miliónov. Tento rok už platíme sumu 42 miliónov eur,“ vyhlásil poslanec Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík (KDH).

Vedenie kraja však s argumentáciou, ktorou ÚVO pokutu odôvodnil nesúhlasí. Do časovej tiesne, ktorá vyústila do priamych rokovacích konaní sa kraj dostal aj pre pomalé riešenie niektorých krokov, ktoré regionálna samospráva nemohla ovplyvniť.

„Teda aj obštrukciu Úradu pre verejné obstarávanie, obštrukciu autodopravcov. Reálne sme mali zablokovanú súťaž viac ako 220 dní,“ tvrdí predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová (OĽANO).

Práve tým kraj zdôvodňuje zrušenie súťaže a priame rokovanie s dopravcami. Pokutu by mal zaplatiť do 15 dní od rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie. Vedenie kraja chce však súčasne s napadnutím pokuty požiadať súd aj o odklad na jej zaplatenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny