Na hlavný obsah

Životná úroveň na Slovensku klesla, horšiu ju v EÚ majú už iba Bulhari. Vyplýva to z prieskumu Eurostatu

Sociologička kritizuje slabé investície do bývania v SR.

Životná úroveň na Slovensku klesla, horšiu ju v EÚ majú už iba Bulhari. Vyplýva to z prieskumu Eurostatu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko je jednou z krajín s najnižšou životnou úrovňou. Potvrdzujú to nové čísla európskeho štatistického úradu. Vládni analytici nesúhlasia. Za slabým výkonom slovenskej ekonomiky vidia nadhodnotenie cien.

Nové čísla ukazujú, že životná úroveň Slovákov dosahuje len 67 percent priemeru Európskej únie. Horšiu životnú úroveň majú už iba Bulhari. „Situácia nie je rovnaká v rôznych typoch domácností. Tie s väčším počtom detí alebo domácnosti osamelých rodičov, kde ich životná úroveň je výrazne nižšia ako európsky priemer,“ priblížila sociologička Zuzana Kusá.

Európsky štatistický úrad zostavil rebríček na základe porovnania hrubého domáceho produktu jednotlivých krajín. Ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky upozornili, že v porovnaniach životnej úrovne sú nedostatky.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

„Vidíme to napríklad na bývaní. Ceny bývania sú podľa Eurostatu extrémne vysoké. Na Slovensku dvoj až trojnásobne vyššie ako v porovnateľných krajinách v Česku, Poľsku, Rumunsku. Máme za to, že tam sú trošku nedostatky, ktoré nám dvíhajú cenovú hladinu,“ vysvetlil makroekonóm Branislav Žúdel.

Podľa Kusej Slovensko do podpory bývania vôbec neinvestuje. „Slovensko chronicky trpí nedostatkom fyzickej dostupnosti bývania. To potom spôsobuje veľmi až úžernícky nárast cien a nákladov na dostupnosť bývania,“ spresnila.

Pri porovnávaní zárobkov s krajinami strednej a východnej Európy je na tom Slovensko lepšie. „Má vyššie zárobky ako Rumunsko, Poľsko, Maďarsko, takže tam sme úplne v poriadku,“ doplnil Žúdel.

Ekonómovia sa zhodujú, že na to, aby sme dobehli bohatšie krajiny, treba investovať viac peňazí do inovácií a vzdelania. Dôležité je tiež zlepšiť fungovanie ekonomiky a odbúrať bariéry, aby sa na Slovensku dalo rýchlejšie investovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika