Na hlavný obsah

Zlá správa zo slovenských sadov. Jabĺk, marhúľ a jahôd bude tento rok menej

Škody sú podľa pestovateľov veľké.

Zlá správa zo slovenských sadov. Jabĺk, marhúľ a jahôd bude tento rok menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Marhúľ či jahôd bude tento rok menej. Napriek opatreniam proti mrazom sa nepodarilo zachrániť celú úrodu. Chladné počasie trápi veľkopestovateľov aj malých záhradkárov.

Od Nového Mesta nad Váhom smerom na Piešťany sa nachádza vychýrený marhuľový región. Pestovatelia však majú každý rok väčší problém úrodu zachrániť. Len čo stromy zakvitnú, prichádza ničivý mráz.

Michal Franko v záhradkárskej osade ukázal RTVS mrazom zničené kvety marhúľ. Na marhuľovom koláči si jeho rodina sotva pochutí. Škody sú veľké. „No v podstate totálne, to bude sem-tam nejaká marhuľa. Na 90 percent je to zmrznuté. Tohto roku je po marhuliach určite,“ skonštatoval záhradkár.

Bezútešenej situácii ovocinárov sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Dominika Kusá:

V pohotovosti boli aj pestovatelia jahôd pri Trenčíne. Pred mrazom sa snažili pole ochrániť geotextíliou. Napriek tomu, že jahody ešte nekvitnú, mráz poškodil ich puky, sčerneli. Po odkrytí plachty zatiaľ odhadujú pokles úrody o 20 percent. Hoci sa má otepliť, protimrazovú ochranu neodložia.

Tohtoročné mrazy zasiahli ovocinárov veľmi intenzívne. Ani niekoľkodňová nočná záchrana v sadoch nepomohla.

„Aktuálne teraz ovocinári v sadoch vidia, že aj napriek ich mimoriadnemu úsiliu budú po mrazoch výrazné škody na úrode. Najviac sú poškodené marhule a broskyne,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory Jana Holéciová.

Je isté, že mráz uberie aj z množstva a kvality jabĺk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko