Na hlavný obsah

Značkovanie turistických trás môže reprezentovať Slovensko v zozname UNESCO

Slovenská sieť značených chodníkov patrí medzi najlepšie na svete.

Značkovanie turistických trás môže reprezentovať Slovensko v zozname UNESCO
Ilustračná snímka.

Podľa odborníkov patrí slovenská sieť značených chodníkov medzi najlepšie na svete. Ich obnovu robia každé tri roky. Práve značkovanie turistických trás môže v budúcnosti reprezentovať Slovensko v zozname UNESCO.

Značkári začínajú v apríli s obnovou turistického značenia po celom Slovensku. Musia ich stihnúť opraviť ešte predtým, ako naplno začne turistická sezóna.

„My sa snažíme, aby v tom letnom období už boli chodníky obnovené, aby sa nemohlo stať, že turista zablúdi alebo proste bude chýbať po nejakej kalamite alebo nejakej ťažbe na niektorých stromoch tá značka,“ uviedol predseda Klubu slovenských turistov František Šiller.

Značeným turistickým chodníkom sa v reportáži venovala Natália Lohyňová:

„V teréne sa stretáme so štyrmi farbami je to červená, modrá, zelená a žltá. Tuto je to skôr podobné dopravným cestám kde máme hlavne cesty a vedľajšej cesty, že tá červená je vlastne najvýznamnejšia, potom sú modré v poradí zelené a žlté,“ vysvetlil značkár Dušan Valúch.

Ako prvá na Slovensku bola v roku 1874 vyznačkovaná turistická trasa v Štiavnických vrchoch. Koncom minulého roka získal Klub slovenských turistov Osvedčenie o zápise do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Je to prvý krok k tomu, aby sa značkovanie turistických trás zapísalo do svetového zoznamu UNESCO.

„Náročná práca značkárov okrem oceňovania v organizácii Klubu slovenských turistov, nebýva nijak inak oceňovaná. Toto je ocenenie, ktoré si veľmi vážime pretože je pre nás veľkým poďakovaním,“ povedal Šiller.

Do značkovania trás sa môže zapojiť každý. Podmienkou je dohoda s Klubom slovenských turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko