Na hlavný obsah

Zo Sudánu evakuovali viac než tisíc obyvateľov EÚ, tvrdí šéf európskej diplomacie Borrell

Medzi nimi boli aj diplomati.

Zo Sudánu evakuovali viac než tisíc obyvateľov EÚ, tvrdí šéf európskej diplomacie Borrell
Francúzski vojaci evakuujú francúzskych občanov z mesta Chartúm v Sudáne. Foto: TASR/AP

Z bojmi zmietaného Sudánu evakuovali už viac ako tisíc obyvateľov Európskej únie. V pondelok (24. 4.) to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell, informuje agentúra AFP.

„Išlo o komplexnú a úspešnú operáciu,“ povedal Borrell novinárom v súvislosti s evakuáciami. Dodal, že medzi evakuovanými bolo i 21 diplomatov z misie EÚ v Chartúme; veľvyslanec Únie v Sudáne sa z hlavného mesta presunul do inej časti krajiny.

„Najmä Francúzsku chcem poďakovať za to, že pomohlo evakuovať našich ľudí,“ vyhlásil Borrell. Vďaku vyjadril i spoločnému úsiliu ďalších krajín, ktoré evakuovali zo Sudánu nielen vlastných občanov, ale i občanov iných štátov.

Borrell odhadol, že v Chartúme sa nachádza ešte približne 1 500 obyvateľov krajín EÚ.

V Sudáne už vyše týždňa pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú, pripomína AFP.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3 700 ďalších utrpelo zranenia. Borrell v nedeľu (23. 4.) uviedol, že hovoril s vodcami oboch strán konfliktu a vyzval ich na „okamžitý pokoj zbraní“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet