Na hlavný obsah

Zonácia Veľkej Fatry spôsobila rozkol. Ochranári a samosprávy nenašli spoločnú reč

Nová zonácia má rozšíriť bezzásahové územie.

Zonácia Veľkej Fatry spôsobila rozkol. Ochranári a samosprávy nenašli spoločnú reč
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ochranári a samosprávy v Turci zatiaľ nenašli spoločnú reč pri ochrane prírody vo Veľkej Fatre. K zblíženiu názorov na ochranu územia nedošlo ani na verejnom prerokovaní pripomienok k zonácii.

K zámeru zonácie prišlo do konca februára vyše 500 písomných pripomienok. Ako s nimi spracovateľ naložil sa však samosprávy pred verejným prerokovaním nedozvedeli. 

„Predpokladali sme, že na naše pripomienky budeme mať nejakú odpoveď a budeme sa vedieť nejakým spôsobom na to pripraviť a normálne komunikovať,“ uviedol starosta obce Podhradie Miroslav Jánošík (nezávislý).

Hneď na úvod stretnutia preto starostovia oznámili nespokojnosť s postupom prípravy a odišli.

Zonácii Veľkej Fatry sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„Ten priestor bol určený pre nich, kde bolo možné prekonzultovať jednotlivé pripomienky a zapracovať názory do materiálu ako takého,“ skonštatoval riaditeľ Správy Národného parku Veľká Fatra Eduard Apfel.

Samosprávy sa obávajú dosahov zmien na hospodárenie aj rozvoj obcí. „Niektoré obce v rámci regiónu Turca by boli postihnuté tak, že časť obcí by bola dokonca súčasťou v podstate národného parku,“ povedal primátor mesta Martin Ján Danko (nezávislý).

„Znemožnia výkony vlastníckych a lesných hospodárskych práv. Ako napríklad absolútny zákaz v druhom stupni ochrany riešiť kalamitné drevo,“ hovorí starostka obce Žabokreky Zuzana Valocká (nezávislá).

Rozšírené bezzásahové územie

Nová zonácia má rozšíriť bezzásahové územie, aktuálne však iba na štátnych pozemkoch. Z ochranného pásma spracovatelia vynechali nielen intravilány obcí, ktoré sa tam ocitli po roku 2002.

Rozšíriť by sa mali aj možnosti pohybu turistov na území národného parku. Samosprávy aj vlastníci majú stále ešte možnosť zmeniť konečnú podobu materiálu.

„Predpokladám, že ešte tri mesiace sa dá o tom diskutovať, môžu dávať svoje pripomienky, môžu konzultovať, vieme to zapracovať,“ dodal Apfel.

Verejne prerokujú pripomienky k novej zonácii aj v ostatných regiónoch, do ktorých Národný park Veľká Fatra zasahuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny