Na hlavný obsah

Dva posudky v prospech, dva proti. Pokračoval proces so statičkou, ktorú vinia za zrútený most pri Iliašovciach

Pri nešťastí pred desať a pol rokom, zahynuli štyria muži.

Dva posudky v prospech, dva proti. Pokračoval proces so statičkou, ktorú vinia za zrútený most pri Iliašovciach
Na snímke Okresný súd Spišská Nová Ves. Foto: RTVS

Zrútením rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši pokračoval súdny proces v Spišskej Novej Vsi. Pri nešťastí pred desať a pol rokom, zahynuli štyria muži. V kauze je obžalovaná nemecká statička. Vinu odmieta. Na súde v stredu (19. 4.) vypovedal znalec z Nemecka. 

Druhého novembra 2012 sa počas betonáže zrútil rozostavaný diaľničný most. Zahynuli štyria robotníci. Podľa obžaloby nemecká statička Sabine Hartung chybne naprojektovala statiku podpernej mostnej konštrukciu.

Na stredajšom pojednávaní vypovedal štvrtý a posledný súdny znalec z Nemecka, profesor Robert Hertle. Uviedol, že sa pokúsil zrekonštruovať príčinu zrútenia podpernej konštrukcie.

Súdnemu procesu sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Podľa neho, bola príčinou pádu, nedostatočne zhotovený podklad, pod stojkami päť a šesť a nadmerné sadnutie, vplyvom podmienok základových v pôde,” uviedol okresný prokurátor v Spišskej Novej Vsi.

Podobné stanovisko obhajujúce nemeckú statičku má aj profesor Kmeť z TU v Košiciach. Iné si však myslia znalci zo súdneho inžinierstva v Žiline a STU v Bratislave. 

“Podľa nášho posudku tam bola jednoznačná jedna chyba, pre ktorú stavba nemohla prežiť betonáž. A to bol nesprávny odhad spernej dĺžky,” vysvetlil súdny znalec zo stavebnej fakulty STU v Bratislave Vladimír Benko.

Niekoľko znaleckých posudkov

V prípade sú vypracované štyri znalecké posudky. Dva posudky sú v prospech obžalovanej statičky, dva posudky hovoria proti nej. A dva rozličné pohľady majú aj aktéri pojednávania na dnešnú výpoveď profesora Hertleho.

“Vzhľadom na to, že pán znalec na moju otázku odpovedal, že nepočítal so vzpernou dĺžkou, ktorej porušenie sa dáva obžalovanej za vinu, mám pochybnosti, či vôbec tento posudok bude použiteľný na tento prípad,” dodal prokurátor.

“Ja osobne si naozaj situáciu, kedy tu máme dva znalecké posudky v prospech obvinenej, dva znalecké posudky v jej neprospech, nedokážem predstaviť situáciu, či by sudca povedal, že verí najviac týmto posudkom a neverí týmto, lebo to je tak odborná vec, že to si naozaj vyžaduje uplatnenie zásady podľa mňa, indubio pro reo. To znamená, že v pochybnostiach, v prospech obžalovaného,” povedal advokát obžalovanej projektantky z Nemecka Martin Puchalla.

Termín ďalšieho pojednávania v tomto prípade stanovil súd v Nemecku na 30. mája. Bude to prebiehať formou videokonferencie. Vypočúvať budú ďalšieho svedka, majiteľa stavebnej firmy Weisse.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny