Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová a Petr Pavel museli ísť pre letecký poplach do krytu

Kryt je umiestnený v podzemných garážach hotela.

Zuzana Čaputová a Petr Pavel museli ísť pre letecký poplach do krytu
Prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel si prezerajú mesto Boroďanka v Kyjevskej oblasti. Foto: TASR

Pre letecký poplach v Kyjeve sa slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a jej český kolega Petr Pavel spoločne s ďalšími hosťami odobrali do hotelového krytu, uviedol spravodajca ČTK.

Kryt je umiestnený v podzemných garážach hotela. Po necelej hodine úrady poplach odvolali. Obaja prezidenti kryt opustili.

Ukrajinské úrady v piatok (28. 4.) popoludní vyhlásili varovanie pred rizikom vzdušných útokov pre veľkú časť krajiny – vrátane strednej, východnej, južnej časti Ukrajiny. Skoré ráno Rusko podniklo vlnu útokov na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva.

„Mám za sebou intenzívny deň, plný rokovaní a stretnutí, na ktoré nikdy nezabudnem. Podvečer prišiel zvuk sirén a pokyn ísť do krytu, lebo boli odpálené rakety nasmerované na Kyjev. Pre mňa doteraz nepoznaná skúsenosť z reality vojny, pre všetkých na Ukrajine sa však nepretržitá hrozba smrti stala bežnou súčasťou ich každodenného života,“ napísala Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Hotel uspôsobil časť podzemných garáží pre potreby úkrytu, umiestnil tam stoly so stoličkami pre niekoľko desiatok ľudí, opísal spravodajca ČTK. Na mieste podľa neho bolo aj základné vybavenie vrátane občerstvenia.

Poplach trval 43 minút

Podľa ukrajinskej aplikácie upozorňujúcej na riziko vzdušných úderov trval poplach v Kyjeve 43 minút.

„Neignorujte varovanie,“ napísal popoludní na sociálnej sieti šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Sirény sa rozozneli mnohými ukrajinskými oblasťami, okolo 18.00 h SELČ platilo varovanie od východu Ukrajiny až po Žytomyrskú a Vinnyckú oblasť v centrálnej časti krajiny.

Zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o prípadnom popoludňajšom vzdušnom údere.

Pavel s Čaputovou prišli v noci vlakom z Poľska. Nad väčšinou ukrajinského územia pritom v noci na dnes platila protiletecká výstraha, keď Rusko začalo novú vlnu vzdušných úderov.

Útoky si vyžiadali dve desiatky mŕtvych a desiatky zranených medzi ukrajinskými civilistami. Výbuchy ráno zazneli vo viacerých mestách vrátane Kyjeva, ktorý ale nehlási výraznejšie škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet