Na hlavný obsah

Absolventky stredných a vysokých škôl by mohli mať nárok na materské dávky

Do minimálneho obdobia nemocenského poistenia by sa im započítala aj doba štúdia.

Absolventky stredných a vysokých škôl by mohli mať nárok na materské dávky
Na ilustračnej snímke tehotná žena. Foto: RTVS

Absolventky stredných a vysokých škôl by mohli mať nárok na materské dávky. Do minimálneho obdobia nemocenského poistenia, 270 dní, by sa im započítala aj doba štúdia. Navrhuje to opozičná SaS. Dočasne poverený inister práce sa obáva, že novinka môže mať aj negatívne dopady, napríklad v marginalizovaných skupinách.

Absolventky stredných či vysokých škôl, ktoré si založia rodinu tesne po škole dostávajú mesačne rodičovský príspevok. Keďže nepracovali, jeho výška je pre nich 300 eur. Po novom, by absolventky mohli po úspešnom ukončení štúdia dostávať okrem vyššieho rodičovského príspevku aj materskú. Predkladatelia návrhu sa inšpirovali Českou republikou.

Materskej sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Tam nie je podmienka odpracovania si deväť mesiacov, 270 dní ako na Slovensku, ale v momente ako úspešne absolvujú štúdium a zamestnajú sa, majú právo na materskú, čo jednak motivuje mladé ženy dokončiť štúdium, keď otehotnejú a jednak motivuje ich to k tomu, aby boli ekonomicky činné,“ ozrejmila poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS).

Minister práce to vidí inak

Minister práce navrhuje, aby sa zmena týkala len vysokoškoláčok.

„Treba vždy zvážiť, či nepodporíme takýmto spôsobom to, čomu sa snažíme vyhýbať, tým, že by sa to týkalo aj SŠ študentiek, neviem či by sme tým u marginalizovaných komunít nepodporili práve jav, ktorý nechceme podporiť, aby táto dávka nebola zneužitá,“ dodal poverený minister práce, soc. vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

„Nie každý ide na VŠ, nie každá žena si to môže dovoliť, napríklad z finančných dôvodov, ísť ďalej študovať, chce sa zamestnať, ale áno, príde do toho tehotenstvo a niet dôvodu na to, aby ona bola o to ukrátená,“ dodala poslankyňa NR SR Jana Žitňanská.

„Mladé matky treba viacej a skôr podporiť, to znamená, že celkom iste, ak by takýto návrh mal prejsť, tak budeme hlasovať proti. Musíme urobiť všetko preto, aby tam boli aj stredoškoláčky,“ povedal poslanec NR SR a bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SD).

„Máme dostatok času ešte o tom hovoriť,“ dodal Krajniak.

Chcú zabrániť odchodom do Česka

Podľa opozičnej SaS by vďaka podpore mladých mám, študentky po škole neodchádzali napríklad do Česka.

„Lebo vedia, že ak sú napríklad tehotné, alebo plánujú tehotenstvo, tak tam dostanú materskú hneď po skončení štúdia, stačí že sa zamestnajú, kdežto na Slovensku táto možnosť nie je a prakticky, ak otehotnejú na konci štúdia je nemožné, aby materskú dostali,“ dodala Marcinková.

O návrhu by poslanci mali definitívne rozhodnúť na májovej schôdzi. Tá by sa mala začať tento týždeň, hneď po ukončení mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko