Na hlavný obsah

Aj outsideri vedia prekvapiť. Nad týmito troma výsledkami krútia fanúšikovia hlavami dodnes

Ani na práve prebiehajúcich MS v hokeji nebola núdza o prekvapivé výsledky.

Aj outsideri vedia prekvapiť. Nad týmito troma výsledkami krútia fanúšikovia hlavami dodnes
Naturalizovaný Kanaďam Frank Banham reprezentoval na MS v hokeji 2016 Maďarsko. Foto: TASR/Martin Baumann

Trápenie sa s outsiderom. Proti Slovincom sme to na hokejovom šampionáte zažili my aj Česi. K majstrovstvám sveta to však patrí. Aj slabšie tímy dokážu z času na čas prekvapiť a poriadne potrápiť svojho súpera. Pripomeňme si spolu tri nečakané výsledky, ktoré sa navždy zapísali do histórie svetového hokeja.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Poľsko vs ZSSR – 1976

Najväčšia senzácia v medzinárodnej histórii hokeja. Aj takto sa označuje zápas poľských hokejistov so Sovietskym zväzom v roku 1976. Majstrovstvá sveta sa ten rok konali práve v Poľsku.

Už prvý deň šampionátu sa domáce mužstvo postaralo o šokujúci výsledok, keď prekvapivo porazili vtedy najlepší hokejový tím. Hokejistov Sovietskeho zväzu zdolali 6:4. Ich posledný vzájomný zápas pritom skončil len dva mesiace predtým úplným debaklom pre Poľsko, ktoré prehralo 16:1.

Napriek výsledku, ktorý poľskí hokejisti uhrali so Sovietmi, sa im väčšie úspechy nepodarilo dosiahnuť a zostúpili do Skupiny B. Len pre zaujímavosť – sovietskych hokejistov prekonalo v ten rok aj československé mužstvo, ktoré si napokon domov odnieslo zlaté medaily. Sovieti skončili druhí.

Francúzsko vs Kanada – 1995

Na majstrovstvách sveta vo Švédsku v roku 1995 boli najväčším prekvapením nepochybne Francúzi. Tí nikdy nepatrili k dominantným tímom, napriek tomu na turnaji žali jeden úspech za druhým. Nepochybne najprekvapivejším momentom bolo, keď po výhre nad Nemcami nasadili úplne rovnaké tempo proti Kanade.

Niekoľkonásobní majstri sveta na Francúzov nemali a prehrali 1:4. Bolo to prvé víťazstvo Francúzov nad Kanadou v histórií ich hokeja. No nie posledné. O podobný šok sa francúzski hokejisti postarali aj na MS v Bielorusku v roku 2014. Nad Kanadou vtedy vyhrali po nájazdoch 3:2.

Maďarsko vs Bielorusko – 2016

História IIHF si pamätá aj ďalšiu prekvapivú prehru alebo skôr výhru. Na majstrovstvách sveta v roku 2016, ktoré sa hrali v Rusku, sa postaralo o najväčší šok Maďarsko.

Keď to už vyzeralo, že náš južný sused bude hrať o záchranu, prišlo nečakané víťazstvo nad silným tímom Bielorusov. Maďarskí hokejisti zdolali súpera vysoko 5:2. Pre Maďarov išlo o prelomové víťazstvo v elitnej divízii po 77 rokoch. Ten posledný sa im podarilo uhrať v roku 1939. 

a

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport