Na hlavný obsah

Aj vďaka nim patrilo Československo k hokejovým šampiónom. Títo slovenskí hokejisti sa zapísali do histórie

Mnohí z nich sa zaskveli aj v slovenskom drese.

Stan Mikita, Jozef Golonka a Peter Bondra.
Slovenskí hokejisti zľava Stan Mikita, Jozef Golonka a Peter Bondra.Foto: TASR/RTVS

Slováci hrali hokej po boku Čechov celé desaťročia a mnohí pomohli tomu, že Československo bolo jednou z popredných svetových hokejových veľmocí. Začiatkom 90. rokov sa federatívna republika rozdelila a veľa skvelých hokejistov dostalo šancu prevziať hlavné úlohy. A mnohí nesklamali.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Stan Mikita (1940-2018) 

Stanley Mikita bol kanadský hokejový hráč slovenského pôvodu tímu Chicago Black Hawks v NHL (1958-1980). Mikita bol všeobecne považovaný za najlepšieho centra 60. rokov. Do Kanady prišiel ako dieťa v roku 1948. V roku 2017 ho zaradili medzi 100 najlepších hráčov NHL a bol prvým hráčom slovenského pôvodu, ktorý v roku 1961 vyhral Stanleyho pohár. Kariéru ukončil s 1 467 bodmi v 1 394 zápasoch.

Vladimir Dzurilla (1942-1995)

Dzurilla mal 20 rokov, keď sa objavil na svojom prvom šampionáte v roku 1963 a v roku 1965 sa stal štartujúcim brankárom. Už v tom istom roku aj o rok neskôr dosiahol priemerný počet inkasovaných gólov pod 2,00. Aj vďaka nemu Československo získalo dve po sebe idúce strieborné medaily.

Celkovo odohral sedem majstrovstiev sveta a tri olympiády, pričom získal tri zlaté medaily, štyri strieborné a tri bronzové. V najvyššej československej lige odohral 18 rokov s tímami Slovan Bratislava a TJ Brno. Do siene slávy IIHF ho zapísali po smrti v roku 1998.

Slovenská brankárska legenda Vladimír Dzurilla.
Slovenská brankárska legenda Vladimír Dzurilla.Foto: TASR

Jozef Golonka (1938-)

Bratislavčan a dlhoročný hviezdny hráč Slovana bol dlhý čas hokejový kolega o niečo mladšieho Dzurillu. Spolu sa radovali z olympijských medailí (bronz 1964 a striebro 1968), no Golonkovi sa ani raz nepošťastilo byť majstrom sveta.

V reprezentácii Golonka spolu odohral 134 zápasov a strelil 82 gólov. To z neho robí dodnes najlepšieho strelca v reprezentačnom drese spomedzi všetkých slovenských hokejistov v histórii. Do Siene slávy IIHF ho zapísali už v roku 1999.

Peter Šťastný (1956-)

Prostredný z troch bratov Štastných. Na konci 70. rokov hrávali za Československo v rovnakom útoku – Peter bol najlepší z nich. Dojem urobil už na svojich prvých majstrovstvách sveta v roku 1976, kedy ešte len ako 18-ročný strelil osem gólov. Československu sa vtedy podarilo uhrať zlatú medailu. Ďalšie zlato získal už o rok a v ďalších dvoch striebro.

Keď mal 23 rokov, odsťahoval sa do zahraničia a začal hrávať v NHL. Československo reprezentoval celkovo v 100 zápasoch. Po rozdelení odohral ešte 31 zápasov v mene Slovenska, ktorému pomohol na Majstrovstvách sveta v roku 1995 postúpiť do najvyššej kategórie. Po skončení kariéry ho v roku 2000 uviedli do Sieni slávy IIHF.

Bývalý československý a slovenský hokejista Peter Šťastný.
Bývalý československý a slovenský hokejista Peter Šťastný.Foto: TASR

Peter Bondra (1968-)

Celkovo odohral pred odchodom do zámoria na Slovensku päť sezón, z toho štyri v najvyššej československej hokejovej súťaži. Aj s jeho prispením získali VSŽ Košice v roku 1988 československý majstrovský titul. Bondra dal vtedy 27 gólov.

V roku 1990 ho draftoval Washington Capitals z NHL. Stal sa prvým Slovákom, ktorý strelil v NHL v jednom zápase päť gólov. Na konci svojho pôsobenia patril k najdrahším hráčom klubu s platom 4,5 milióna dolárov.

Aj vďaka nemu Slovensko získalo v roku 2002 titul majstra sveta. Na svetovom šampionáte ho vyhlásili za najlepšieho strelca Slovenska. Po ukončení aktívnej kariéry v októbri 2007 sa stal generálnym manažérom slovenskej reprezentácie.

a

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport