Na hlavný obsah

Ak bude Gyimesi kandidovať za Alianciu, niektorí jej členovia odídu. Mohli by prejsť do Maďarského fóra

Gyimesi a Aliancia stále rokujú.

Ak bude Gyimesi kandidovať za Alianciu, niektorí jej členovia odídu. Mohli by prejsť do Maďarského fóra
Na snímke v strede György Gyimesi. Foto: RTVS

Ak sa poslanec György Gyimesi objaví na kandidátnej listine strany Aliancia, niektorí jej členovia plánujú odísť. Nezaradený poslanec Národnej rady potvrdil, že rokovania so stranou ešte nie sú ukončené.

„Ja som potvrdil, že ak budem na kandidátke strany aliancia tak to bude na 150 mieste,“ uviedol Gyimesi. „Bude samozrejme aj budúci týždeň ďalšie stretnutie,“ informoval predseda Aliancie Krisztián Forró.

György Gyimesi hovorí, že na jeho rozhodnutí nič nezmení. Ani fakt, že ak by sa na kandidátku dostal, viacerí členovia platformy Most Híd, odídu z Aliancie.

Vzťahom Aliancie a Györgya Gyimesiho sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

„Všetci tí, ktorí chcú, aby mali Maďari zastúpenie v parlamente po voľbách, tak na tej kandidátke budú,“ skonštatoval Gyimesi.

Koľkí by alianciu opustili nám pred definitívnym potvrdením kandidatúry Györgya Gyimesiho predseda platformy Most Híd spresniť nechcel.

„Včera ešte tvrdil, že bude a dneska že nebude. Takže pevne verím, že v rámci aliancie sa dokážeme dohodnúť. Takýto ‚bezbreh‘ populizmus, ktorý reprezentujú títo politici nemajú nič spoločné so slušnou politikou,“ povedal predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó (Aliancia).

„Je mnoho takýchto prípadov kde on má by som povedal až nenávistné vyhlásenia proti rôznym národnostným skupinám,“ pokračoval Rigó.

Odídenci sa môžu spojiť s Maďarským fórom

Ak by predsa len došlo k ich odchodu zo strany Aliancia, v hre je stále aj spojenie odídencov so stranou Maďarské fórum. Už v minulosti rokovali o spolupráci, no nakoniec sa nedohodli.

„Ak sa Aliancia rozpadne a odídu stade ľudia, ktorí zdieľajú naše hodnoty, my sme otvorení na to, aby sme si sadli za spoločný stôl a hľadali spoločný priestor na spoluprácu,“podotkol predseda strany Maďarské Fórum Zsolt Simon.

Na roztrieštenosť maďarských strán pred blížiacimi sa voľbami poukazujú aj politológovia. Podľa Radoslava Štefančíka ich práve takéto žabo-myšie vojny môžu stáť kreslá v parlamente.

„To čo deje okolo pána Gyimesiho, je skutočne hlavný predpoklad na to aby v budúcom parlamente opäť nesedeli budúci zástupcovia maďarskej menšiny,“ povedal politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

György Gyimesi hovorí, že ak sa nedohodne so stranou Aliancia je ochotný rokovať aj s inými stranami. S ktorými konkrétnymi zatiaľ povedať nechcel

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko