Na hlavný obsah

Ak Ukrajina vyhrá vojnu, mohla by vstúpiť do NATO, mieni Stoltenberg

Štáty sa nezhodujú v názoroch o stave Ukrajiny po vojne.

Ak Ukrajina vyhrá vojnu, mohla by vstúpiť do NATO, mieni Stoltenberg
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vstup Ukrajiny do NATO počas vojny nie je na programe dňa – vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Otázkou podľa neho je, čo nastane, keď sa vojna skončí. Členské štáty v tejto otázke nemajú zatiaľ rovnaký názor. Odpoveď by mohol dať nadchádzajúci samit NATO vo Vilniuse.

Prezident Volodymyr Zelenskyj podal žiadosť o zrýchlené členstvo v NATO ešte vlani na jeseň po tom, keď ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil štyri okupované regióny Ukrajiny za anektované ruské územie.

Vstupu Ukrajiny do NATO sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Z obavy z toho, že takéto kroky by NATO priblížili k aktívnemu vstupu do vojny, spojenci žiadosti nevyhoveli. Vstup Ukrajiny do NATO je, popri plnom členstve v Európskej únii, jednou z priorít vlády v Kyjeve.

„Všetci sa zhodujeme na tom, že dvere NATO sú otvorené pre nových členov a že o tom, kedy vstúpia, rozhodujú spojenci NATO a Ukrajina – nie Moskva,“ povedal Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

„A potom sa zhodneme aj na tom, že najnaliehavejšou a najdôležitejšou úlohou je teraz zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénny, nezávislý štát. Pretože ak Ukrajina nezvíťazí, potom nie je o čom diskutovať v súvislosti s členstvom,“ dodal.

Podľa šéfa Aliancie sa spojenci počas nadchádzajúceho samitu vo Vilniuse s najväčšou pravdepodobnosťou dohodnú aspoň na programe, ktorý Ukrajinu k NATO viac priblíži. Čo bude jeho obsahom, je však otázne. Ako Jens Stoltenberg priznáva, medzi členmi Aliancie existujú rozdiely v tom, ako riešiť ambície Kyjeva stať sa jej členom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet