Na hlavný obsah

Ako jediný získal divadelné Dosky dvakrát po sebe. Daniela Heribana (†43) opísal teatrológ Mišovic ako všestrannú osobnosť

Umelec zomrel na zástavu srdca.

Ako jediný získal divadelné Dosky dvakrát po sebe. Daniela Heribana (†43) opísal teatrológ Mišovic ako všestrannú osobnosť
Vo veku 43 rokov zomrel slovenský herec Daniel Heriban. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Daniel Heriban (†43) sa stal prvým hercom, ktorý získal ocenenie divadelné Dosky dva roky po sebe. Teatrológ a divadelný historik Karol Mišovic opísal umelca ako všestrannú osobnosť.

Mišovic vyzdvihol najmä talent Daniela Heribana, vďaka ktorému dokázal predviesť široké spektrum postáv – od tých rozprávkových až po vážne.

Pozrite si celý rozhovor s teatrológom Karolom Mišovicom:

„Pre slovenskú kultúru bol výrazným hercom. Naozaj jedným z najvýraznejších talentov mladej generácie, kedy dokázal stvárniť, ako vážne postavy, napríklad jeho kreácia Jána Roznera v inscenácii Sedem dní do pohrebu, tak aj komediálne – to bol jeho Janko Kráľ v inscenácii Národný cintorín,“ uviedol Mišovic.

Za obe spomenuté kreácie získal cenu divadelné Dosky. Podľa teatrológa to bolo dôkazom o jeho výnimočnosti. „Žiadny iný slovenský herec nezískal túto cenu dva roky po sebe, za tak dva diametrálne výkony,“ dodal.

Mal hudobný talent

Karol Mišovic spomenul aj hudobné nadanie zosnulého herca. „Vedel výborne prepájať svoje herectvo so svojím hudobným, muzikálnym talentom. Mal aj výborný cit pri činohre – pre rytmus, tempo, pointu,“ pokračoval.

Práve vďaka svojmu nadaniu získal Heriban podľa teatrológa prestížnu ponuku účinkovať v Činohre Slovenského národného divadla.

„Z herca, ktorý bol možno, zo začiatku, zaškatuľkovaný do takého typového, komediálneho herca., sa s obrovskou precíznou muzikalitou vypracoval na predstaviteľa vážnych, serióznych, absolútne dramatických úloh. Danova herecká tvár mala neuveriteľne veľa podôb,“ dodal Mišovic.

Herec a hudobník Daniel Heriban zomrel vo veku 43 rokov na zástavu srdca. Umelec sa sťažoval na bolesti chrbta, privolaní záchranári mu však už nedokázali pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko