Na hlavný obsah

Archeologicky zaujímavú lokalitu pri obci Hrabušice na Spiši vykrádajú zlodeji

Jedného z nich už vyšetruje polícia.

Archeologicky zaujímavú lokalitu pri obci Hrabušice na Spiši vykrádajú zlodeji
Na miesto chodia s detektorom kovov a kradnú vzácne archeologické nálezy. Foto: RTVS

Archeologicky zaujímavú lokalitu pri obci Hrabušice na Spiši vykrádajú zlodeji. Archeológom tam robia problémy, nelegálni vyhľadávači pokladov. Na miesto chodia s detektorom kovov a kradnú vzácne archeologické nálezy. Jedného z nich už vyšetruje polícia.

Terčom zlodejov je i významná archeologická lokalita Marcelov hrad na Zelenej hore, neďaleko Hrabušíc.

“Chalani zaregistrovali, detektoristu v kríkoch. Snažili sa ho zastaviť. Videli ho, ako hľadá železné predmety. Podarilo sa mu utiecť. Keďže toto bola významná remeselná osada, z neolitickej doby, tak tu mohol hľadať, keltská minca, typu Hrabušice, ktorá na čiernom trhu sa pomerne vysoko cení, mince z doby bratríckej”, spresnil predseda OZ Zelená hora v Hrabušiciach Ladislav Novotný.

Archeologicky zaujímavej lokalite sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Zodpovední okamžite kontaktovali štátnych policajtov.

“Policajti vec nateraz preverujú ako podozrenie zo spáchania prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva,” povedala v telefonáte hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Prípad už rieši spišskonovoveská kriminálka. Policajti zisťujú, či človek, ktorého tam videli pohybovať sa, má alebo nemá oprávnenie na prieskum danej lokality.

“Ak sa niekto pohybuje po poli s detektorom, polícia, keď príde, my sa vieme preukázať. Ak je tam niekto nelegálne, nemá tam čo robiť,” doplnila archeologička Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Mária Hudáková.

Komplikovanie práce archeológom

Archeológovia sa zhodujú, že nelegálni hľadači pokladov im veľmi komplikujú prácu.

“Keby sme chceli robiť aj archeologický výskum, tak prídeme o množstvo dôležitých informácií,” vysvetlila Hudáková.

Podľa archeológov niektorí ľudia majú nelegálny detektorizmus ako hobby, iní sa ním živia.

“Žiaľ ide aj o organizované skupiny, ktoré nálezy aj predávajú na zahraničných trhoch,” doplnila Hudáková.

Lokalite by pomohlo, keby ju vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku. Nelegálnym detektoristom by tak hrozil vyšší trest. Zodpovední sú pripravení, si toto územie brániť.

“Tu inštalujeme kamery, fotopasce, ktoré budú monitorovať priestor,” dodal predseda OZ Zelená hora v Hrabušiciach Ladislav Novotný.

Šéf OZ prosí všetkých návštevníkov. Ak uvidia, nelegálnych vykrádačov archeologických nálezísk , ktorí majú niečo v ruke, prípadne v ich blízkosti niečo pípa, aby na to okamžite upozornili ich alebo políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny