Na hlavný obsah

Astrobiologička Musilová vlani zdolala Kilimandžáro. Z expedície vznikol dokumentárny film

Bude mať premiéru koncom mája.

Astrobiologička Musilová vlani zdolala  Kilimandžáro. Z expedície vznikol dokumentárny film
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Astrobiologička Michaela Musilová vlani na jeseň zdolala najvyšší vrch Afriky, Kilimandžáro. Z expedície vznikol dokumentárny film Hakuna Matata Kilimanďžáro, ktorý bude mať premiéru koncom mája.

K túžbe prebádať Kilimándžáro Michaelu Musilovú priviedol otec, ktorý najvyšší vrch Afriky zdolal v roku 1995. Počas expedície skúmala najmä organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach.

“To je veľmi dôležité pri výskume vesmíru . Snažíme sa zistiť, že kde inde vo vesmíre, v našej slnečnej sústave by sme mohli nájsť život. A keď vieme zistiť, aké sú limity života na zemi, o to ľahšie potom môžeme nájsť prostredia, napríklad na Marse, kde sú podobné podmienky. Sme tam videli rôzne lišajníky, machy ale aj mikróny, ktoré neboli len tak viditeľné voľným okom,“ uviedla astrobiologička Musilová.

Dokumentárnemu filmu sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Film vznikol v rámci vedecko-vzdelávacieho projektu „Astro Koruna Zeme“. Jeho cieľom je vzbudiť u mladých ľudí záujem o prírodu a vedu.

Motivácia pre mladých ľudí

„Chcela by som ukázať mladým ľuďom, že veda a technika môžu mať zaujímavé veci, ktorým sa môžu venovať. Zároveň ich chcem motivovať aby si išli za svojimi snami,“ dodala Musilová.

„Celý čas sme to nakrúcali takou malou kamerou, čo som držal v ruke. Napriek tomu, že som musel loziť po skalách a vo veľmi náročných podmienkach, sa nám podarilo zachytiť aj také tie dobrodružné chvíle toho projektu,“ opísal kameraman Cameron Crowell.

Musilová expedíciu berie aj ako súčasť prípravy na vesmírnu misiu. Tá bude zaujímavá tým, že bude mať v posádke človeka s hendikepom.

„Chceme sa tým pádom pripraviť aj na to, že keď raz budú skutočné misie, aj napríklad na Mars a niekto sa nejakým spôsobom zraní, napríklad bude mať zlomenú nohu alebo nejaké iné postihnutie, tak budeme vedieť ako na to správne reagovať,“ dodala Musilová.

Musilová najbližšie chystá expedíciu na najvyššiu horu južnej Ameriky, či do Antarktídy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet