Na hlavný obsah

Azerbajdžan je pripravený navýšiť dodávky plynu do Európskej únie. Treba však dobudovať infraštruktúru

S azerbajdžanským prezidentom rokoval aj Boris Kollár.

Azerbajdžan je pripravený navýšiť dodávky plynu do Európskej únie. Treba však dobudovať infraštruktúru
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Azerbajdžan je pripravený navýšiť dodávky plynu do Európskej únie. Malo by ísť o 20 miliárd kubických metrov ročne. Počas rokovania s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) v Baku to povedal azerbajdžanský prezident. Na navýšenie dodávok však treba dobudovať infraštruktúru.

Slovensko, ako aj ostatné krajiny Európskej únie, sa snažia od začiatku vojny na Ukrajine znižovať energetickú závislosť od Ruska. K jej ďalšiemu zníženiu by mohli prispieť vyššie dodávky azerbajdžanského plynu z Kaspického mora.

„V súčasnej dobe dochádza k rokovaniam medzi Azerbajdžanom a celým radom krajín o tom, akým spôsobom zainvestovať tak, aby sa zvýšil prepravný objem, ale zároveň aj ťažba plynu do Európy,“ povedal veľvyslanec Slovenskej republiky v Azerbajdžane Milan Lajčák.

Slovensko podpísalo spoločne s Maďarskom, Rumunskom, Bulharskom a Azerbajdžanom v Sofii memorandum o spolupráci a následnom navýšení dodávok plynu do Európskej únie.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Teraz očakávame návštevu ministra hospodárstva, aby sa už k tomu vykonali konkrétne kroky. Presne to má na starosti ministerstvo hospodárstva, my akurát otvárame diplomatické dvere. Myslím si, že sme si porozumeli s pánom prezidentom,“ skonštatoval Boris Kollár.

„Výhoda je najmä v tom, že Azerbajdžan chce dodávať viac plynu do Európy aj do nášho regiónu. Tým pádom tu asi bude tlak na cenu. Či budeme mať kontrakt priamo s Azerbajdžanom alebo nie, reálne to bude mať vplyv na tú cenu, čo potom pozitívne ovplyvní aj tie ceny plynu na Slovensku,“ vysvetlil analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Znižujeme energetickú závislosť od Ruska

Slovensko znižuje energetickú závislosť od Ruska aj dovozom ropy z Azerbajdžanu. „Tie objemy ešte nie sú veľké, ale problematika ropy je omnoho ľahšia, ako problematika plynu. Takže tam nevidím nejaký problém. Skôr ide o to, aby bola rafinéria pripravená na spracovanie iného druhu ropy, ako doteraz tej z Ruska,“ dodal Lajčiak.

Slovensko a Európska únia by sa mali dočkať zvýšených dodávok plynu z Azerbajdžanu v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet