Na hlavný obsah

Baníci hospitalizovaní v košickej nemocnici zostávajú na JIS-ke. Stav pacienta v UNB je stabilizovaný

Druhého z baníkov v UNB preložili na bežné oddelenie.

Baníci hospitalizovaní v košickej nemocnici zostávajú na JIS-ke. Stav pacienta v UNB je stabilizovaný
Na snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. Foto: TASR

Zdravotný stav baníkov hospitalizovaných v nemocnici v košickej Šaci je stabilizovaný. Naďalej zostávajú v starostlivosti lekárov na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie. Uviedla to Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

„Obaja muži sú pri vedomí a komunikujú. Naďalej sa realizujú preväzy,“ spresnila.

Zdravotný stav pacienta, ktorý zostal napojený na umelú pľúcnu ventiláciu v bratislavskej nemocnici, je stabilizovaný. Druhého pacienta preložili na bežné oddelenie. Povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Pacientovi, ktorý naďalej zostáva napojený na ventiláciu, pľúcne konzílium potvrdilo poškodenie vnútorných orgánov, konkrétne dýchacích ciest. „Jeho stav je v tejto chvíli stabilizovaný,“ ozrejmila hovorkyňa.

Stav druhého pacienta sa podľa nej výrazne zlepšil ešte minulý týždeň. „Bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Je pri vedomí, komunikuje a dokáže dýchať sám bez podpory. Jeho stav je natoľko stabilizovaný, že ho preložili na bežné oddelenie,“ spresnila.

V bojnickej nemocnici zostávajú traja baníci

Stav troch baníkov, ktorí zatiaľ zostávajú hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, je stabilizovaný. Ďalších dvoch už prepustili do domácej starostlivosti. TASR o tom v utorok informoval riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

„Jeden z baníkov, ktorého preložili na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), prepustia lekári tento týždeň do ambulantnej domácej starostlivosti. Jeho stav sa naďalej zlepšuje,“ uviedol Glatz.

Takisto sa podľa neho zlepšuje stav dvoch pacientov z pľúcneho oddelenia. „Jeden bude prepustený do domácej starostlivosti tento týždeň, druhého prepustia koncom tohto týždňa alebo budúci týždeň podľa laboratórnych výsledkov,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko