Na hlavný obsah

Banskú Štiavnicu pomáhajú obnovovať aj zahraniční odborníci. Financie môžu prísť aj z EÚ

Záujem prejavili napríklad českí reštaurátori.

Banskú Štiavnicu pomáhajú obnovovať aj zahraniční odborníci. Financie môžu prísť aj z EÚ
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pomoc pre Banskú Štiavnicu po požiari prichádza aj zo zahraničia. Záujem prejavili napríklad českí reštaurátori. Financie na obnovu zhorených budov môžu prísť aj z Európskej únie.

Banskú Štiavnicu po požiari pomáhajú obnovovať aj naši susedia. Národný pamiatkový úrad Českej republiky k nám poslal viacerých odborníkov.

„Je tu teda pán Vináž, statik s veľkými skúsenosťami aj s obnovou zaniknutých historických drevených konštrukcií. Ešte je tu pán Ružička, ktorý je tesár a pán Panáček, ktorý je pamiatkový výskumník z Českej republiky,“ uviedol riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt.

Mesto Praha sa rozhodlo poskytnúť na obnovu pamiatok 170-tisíc eur.

„Áno, hovoríme už o schválenom dare. Dar má ako symbolický, tak aj reálny charakter. Myslím si, že môžeme takto prispieť na opravu aspoň časti poškodeného historického jadra,“ uviedol námestník primátora Prahy pre oblasť kultúry a cestovného ruchu Jiří Pospíšil.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Finančná pomoc môže do Banskej Štiavnice prísť aj z Európskej únie. V liste o ňu požiadali slovenskí europoslanci.

„Požiadali sme Európsku komisiu aby uvoľnila z rozpočtu Európskej únie prostriedky, ktoré pomôžu Štiavnici prekonať negatívne a ničivé dôsledky požiaru,“ vyhlásil uroposlanec, člen Výboru EP pre priemysel Róbert Hajšel.

„Rozsah toho poškodenia je naozaj nad rámec Slovenska. Štiavnica je naozaj historicky európsky významné mesto, historické mesto, takže ak sú nejaké možnosti pre európske riešenia, tak ich, samozrejme, hľadáme,“ povedal europoslanec, člen Výboru EP pre životné prostredie Michal Wiezik.

Podľa europoslancov je teraz na rade slovenská vláda, ktorá by mala o spomenuté európske peniaze oficiálne požiadať. Úrad vlády nás odkázal na rezorty kultúry aj regionálneho rozvoja a informatizácie. Konkrétnu odpoveď sme však od nich nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko