Na hlavný obsah

Belgická polícia zadržala skupinu džihádistov. Podozrievajú ich z prípravy útoku

Ide o sedem podozrivých.

Belgická polícia zadržala skupinu džihádistov. Podozrievajú ich z prípravy útoku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Belgická polícia zatkla sedem osôb podozrivých z podpory skupiny Islamský štát (IS) a z prípravy „teroristického útoku“, informovala vo štvrtok (4. 5.) federálna prokuratúra. Vo svojom vyhlásení tiež uviedla, že takmer všetci podozriví sú etnickí Čečenci, pričom traja z nich majú belgické občianstvo.

Federálna prokuratúra vo vyhlásení ozrejmila, že podozriví zatiaľ nemali zvolený konkrétny cieľ svojho útoku, ale aktívne sa snažili zaobstarať si zbrane. Prokuratúra dodala, že zadržaní patria k skupine „horlivých stúpencov teroristickej skupiny Islamský štát“.

Agentúra Belga doplnila, že vyšetrujúci sudca neskôr rozhodne, či zadržaných predvedú pred súd a či na nich bude vydaný zatykač. Obvinenie sa môže týkať pokusu o teroristickú vraždu, účasti na činnosti teroristickej skupiny a prípravy teroristického útoku.

V súvislosti so zadržaním podozrivých bolo políciou vykonaných deväť prehliadok v najmenej piatich mestách. Momentálne v Belgicku naďalej platí druhý zo štyroch stupňov ohrozenia útokom, uviedol vo štvrtok belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM).

„V krátkom čase je to už tretia bunka, ktorú sme rozbili a ktorá plánovala spáchať teroristický útok v Belgicku. To je znepokojujúce. Vidíme, že v určitých kruhoch dochádza k radikalizácii veľmi rýchlo,“ uviedol Eric Van Der Sypt z federálnej prokuratúry pre spravodajský web VRT NWS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet