Na hlavný obsah

Belgicko oznámilo nový balík pomoci pre Ukrajinu. Financovaný bude daňami zo zmrazených ruských aktív

Nemecko dodá Kyjevu ďalšie zbrane.

Belgicko oznámilo nový balík pomoci pre Ukrajinu. Financovaný bude daňami zo zmrazených ruských aktív
Policajti identifikujú mŕtve telá civilistov, ktorí boli zabití počas ruskej okupácie v meste Bucha pri Kyjeve. Foto: TASR/AP

Belgicko v piatok (12. 5.) oznámilo nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer sto miliónov eur, financovaný daňami z úrokov získaných zmrazením ruských aktív. Informovala o tom agentúra AFP.

V Belgicku sídli finančná inštitúcia Euroclear a krajina je jednou z členských štátov Európskej únie (EÚ). Tie na základe sankcií uvalených na Moskvu pre vojnu na Ukrajine zmrazili najviac ruských aktív.

Podľa úradu belgického premiéra Alexandra de Crooa sú v súčasnosti v krajine zmrazené aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote približne 180 miliárd eur. Belgický štát doposiaľ vygeneroval približne 625 miliónov eur na daniach z úrokov získaných zmrazenými ruskými finančnými aktívami. Spresnil to úrad predsedu vlády.

Najnovšou pomocou sa vyšplhá celková hodnota vojenskej a humanitárnej pomoci, ktorú Belgicko od začiatku ruskej vojenskej invázie poslalo Ukrajine, na 300 miliónov eur, píše AFP.
Polovicu z nového balíka pomoci budú tvoriť obrnené vozidlá, zbrane a munícia. Zvyšok bude predstavovať humanitárna pomoc, uvádza sa vo vyhlásení.

„Na to, aby sa vojna skončila, musí byť protiofenzíva plánovaná Ukrajinou úspešná,“ podotkol premiér de Croo. „Ďalšia pomoc, ktorú Belgicko v sobotu poskytuje, k tomu prispeje,“ dodal.
Krok Belgicka prichádza v čase, keď EÚ skúma právne možnosti využitia zmrazených ruských aktív na pomoc pri obnove vojnou zničenej Ukrajiny, konštatuje AFP.

Spojené štáty pristúpili k ráznejšiemu kroku, keď v stredu (10. 5.) oznámili prevedenie 5,4 milióna dolárov zmrazených ruskému oligarchovi Konstantinovi Malofejevovi na financovanie obnovy Ukrajiny.

Nemecko dodá Kyjevu ďalšie zbrane

Nemecko prisľúbilo ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu v hodnote 2,7 miliardy eur, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany v Berlíne. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Berlín to uviedol pred možnou sobotňajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku.

„Všetci dúfame v rýchly koniec tejto strašnej vojny Ruska proti ukrajinskému ľudu, je však, žiaľ, v nedohľadne,“ uviedol v sobotu vo vyhlásení nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Súčasťou najnovšieho balíka vojenskej pomoci z Nemecka má byť podľa rezortu obrany v Berlíne ďalších dvadsať bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov typu Leopard-1 a štyri systémy protivzdušnej obrany typu IRIS-T-SLM.

Zelenskyj si má v nedeľu (14. 5.) v mene ukrajinského ľudu prevziať prestížnu Medzinárodnú cenu Karola Veľkého. Tá sa každoročne udeľuje za prínos k jednote Európy v nemeckom meste Aachen. Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, či sa ukrajinský prezident na slávnostnom udeľovaní zúčastní osobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet