Na hlavný obsah

Belgický súd v potrestal 18 študentov za smrť mladíka pri drastickom prijímacom rituáli do univerzitného spolku

Dvadsaťročný študent zomrel v decembri 2018 pre opuch mozgu.

Belgický súd v potrestal 18 študentov za smrť mladíka pri drastickom prijímacom rituáli do univerzitného spolku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Belgický súd v piatok (26. 5.) potrestal 18 vysokoškolských študentov za smrť mladíka pri drastickom prijímacom rituáli do univerzitného spolku. Dvadsaťročný študent zomrel v decembri 2018 pre opuch mozgu, keď musel vypiť veľké množstvo alkoholu, rybieho tuku a dlho stáť polonahý vonku v studenej vode.

Členovia spolku majú odviesť až 300 hodín verejnoprospešných prác a zaplatiť pokuty. Prokuratúra pre nich požadovala až trojročné tresty väzenia, informuje agentúra AFP.

Súd v Antverpách dospel k záveru, že vina študentov sa nepreukázala pri trestných činoch podania škodlivej látky s následkom smrti a neposkytnutia pomoci. Podľa neho mladí ľudia pravdepodobne nevedeli, že po požití veľkého množstva rybieho tuku sa môže hladina sodíka v krvi zvýšiť natoľko, že hrozí opuch mozgu.

Práve preto čerstvý študent techniky v Lovani Sanda Dia zomrel. Podľa hovorkyne súdu Els De Brauwerovej obžalovaní poskytli mladíkovi pomoc ihneď po tom, ako zistili, že je vo vážnom stave a odviezli ho do nemocnice.

Študenti zo spolku Reuzegom boli odsúdení za ublíženie na zdraví s následkom smrti. „Boli pri tom všetci. Nikto z nich to nezastavil. Nikto to nespochybnil,“ uviedla De Brauwerová.

Prípad vyvolal v Belgicku obrovský rozruch, pretože sa verejnosť prvýkrát dozvedela, ako reálne vyzerá prax v spolku na prestížnej univerzite. Počas niekoľkodňového rituálu museli ašpirujúci členovia vypiť obrovské množstvo alkoholu – niekoľko pív a celú fľašu ginu. Nasledovala konzumácia pol litra rybieho tuku, prehltnutie živej akváriovej rybičky a ponorenie do jamy plnej vody.

Dia bol vzhľadom na to, že sa rituál odohrával v decembri, ťažko podchladený. V nemocnici mu namerali teplotu 28,7 stupňa, bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti a neskôr zomrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet