Na hlavný obsah

Berlín nariadil Rusku zatvoriť štyri z piatich generálnych konzulátov v Nemecku

Bude tak môcť mať len veľvyslanectvo a generálny konzulát.

Berlín nariadil Rusku zatvoriť štyri z piatich generálnych konzulátov v Nemecku
Na ilustračnej snímke nemecká vlajka. Foto: Unsplash

Nemecko vyzvalo Rusko, aby zatvorilo štyri zo svojich piatich generálnych konzulátov v Nemecku. Oznámilo to v stredu (31. 5.) nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Reagovalo tak na krok Moskvy, ktorá obmedzila počet zamestnancov nemeckého veľvyslanectva a ďalších nemeckých úradov a inštitúcií v Rusku.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Christofer Burger podľa agentúry AP povedal, že cieľom tohto opatrenia je vytvoriť „personálnu a štrukturálnu rovnosť“ medzi oboma krajinami. Od konca roka tak bude môcť mať Rusko v Berlíne len jedno veľvyslanectvo a jeden generálny konzulát v Nemecku.

Ruská vláda urobila „krok smerom k eskalácii“, keď od júna obmedzila celkový počet nemeckých štátnych zamestnancov v Rusku na 350. „A toto neodôvodnené rozhodnutie núti spolkovú vládu veľmi výrazne obmedziť vo všetkých oblastiach ich prítomnosť v Rusku,“ upozornil hovorca.

Zostane len veľvyslanectvo a generálny konzulát

Nemecko sa tak rozhodlo zatvoriť svoje generálne konzuláty v Kaliningrade, Jekaterinburgu a Novosibirsku. Rovnako tak obmedziť na minimum svoju prítomnosť na nemeckých školách či Goetheho inštitútoch. Nemecké veľvyslanectvo v Moskve a generálny konzulát v Petrohrade zostávajú zachované.

„V prípade ruskej prítomnosti v Nemecku je naše rozhodnutie recipročné, aby sme zabezpečili vyváženú bilaterálnu prítomnosť z hľadiska personálu aj štruktúry,“ citovala tlačová agentúra DPA hovorcu ministerstva zahraničných vecí.

„Informovali sme o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí a vyzvali sme Rusko, aby urýchlene začalo so zatváraním štyroch generálnych konzulátov v Spolkovej republike Nemecko a ukončilo ho najneskôr do 31. decembra 2023,“ dodal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet