Na hlavný obsah

Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine

Hodnotu novej podpory odhadol na 375 miliónov dolárov.

Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine
Na snímke vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vpravo jeho americký náprotivok Joe Biden. Foto: ČTK/AP/Susan Walsh

Americký prezident Joe Biden v nedeľu (21. 5.) oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, keď sa v Hirošime na samite skupiny G7 stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Biden spomenul poskytnutie dodatočnej munície, delostrelectva a obrnených vozidiel. Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že jeho krajina v lete začne výcvik ukrajinských pilotov.

„Stojíme za Ukrajinou a nikam neodchádzame,“ povedal podľa agentúry AP Biden, čím potvrdzoval posolstvo zahrnuté v spoločných vyhláseniach samitu. „Sme veľmi vďační. Nikdy to nezabudneme,“ odpovedal Zelenskyj.

Podľa skorších informácií Washington hodnotu novej podpory odhadoval na 375 miliónov USD. Spojené štáty od vlaňajšej ruskej invázie pripravili pre Ukrajinu desiatky balíkov vojenského vybavenia a na pomoc napadnutej krajine minuli desiatky miliárd dolárov. 

Presnú hodnotu vojenskej pomoci je však ťažké stanoviť, keďže prichádza v rôznych formách, navyše americké ministerstvo obrany tento týždeň priznalo chybu vo svojom účtovníctve. Cenu vybavenia poskytnutého Kyjevu nadhodnotilo najmenej o tri miliardy dolárov.

Stíhačky F-16 už nebudú blokovať

Možno ešte významnejšia ako Bidenom oznámená dodávka zbraní je pre Ukrajinu rozhodnutie Washingtonu neblokovať dodávky stíhačiek F-16, ktoré Kyjev dlhodobo od západných krajín požaduje.

Biden toto stanovisko podľa Bieleho domu v piatok (19. 5.) oznámil partnerom s tým, že USA sa chcú tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na týchto strojoch.

„Spojené štáty ďalej robia všetko, čo môžu pre posilnenie ukrajinskej schopnosti brániť sa,“ povedal americký prezident v súvislosti so zmenou postoja okolo poskytnutia amerických stíhačiek.

Žiadna krajina zatiaľ neoznámila, že sa chystá svoje F-16 Kyjevu odovzdať. Rozhodnutie USA je však vnímané ako zásadný zlom, keďže Ukrajina stíhačky nemôže využívať bez súhlasu Washingtonu.

Výcvik ukrajinských pilotov už skôr oznámila Británia a premiér Sunak na tlačovej konferencii uviedol, že tento proces sa začne počas leta. Cieľom je „podporiť ukrajinské letectvo tým, čo potrebuje do budúcnosti,“ povedal ministerský predseda.

Británia samotné lietadlá F-16 nepoužíva, stavia sa však do popredia vznikajúcej európskej „koalície“ krajín, ktoré chcú Kyjevu západné stroje zabezpečiť. Potenciálnymi dodávateľmi sú Holandsko alebo Dánsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet