Na hlavný obsah

Bieloruský súd poslal opozičného novinára Prataseviča na osem rokov do väzenia

Prokuratúra pôvodne žiada desať rokov.

Bieloruský súd poslal opozičného novinára Prataseviča na osem rokov do väzenia
Bieloruský aktivista a novinár Raman Pratasevič. Foto: SITA/Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP

Bieloruský súd v stredu (3. 5.) poslal bývalého šéfredaktora opozičného média Nexta Ramana Prataseviča na osem rokov do väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a TASS. Prokuratúra žiadala pre Prataseviča desať rokov za mrežami.

Ďalších obvinených v tomto prípade – zakladateľa spoločnosti Nexta Sciapan Pucilu a bývalého redaktora kanálu Telegram Jana Rudzika – súd poslal do väzenia na 20, resp. 19 rokov v ich neprítomnosti, uvádza nezávislá webová stránka Naša Niva.

Pratasevič, Pucila a Rudzik boli podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry Belta obvinení zo spáchania najmenej 1 586 trestných činov. Úrady ich okrem iného obvinili z podnecovania nenávisti a masových nepokojov, sprisahania za účelom prevratu alebo z účasti na extrémistickej činnosti.

V tomto prípade súdili len Prataseviča, ktorý je od svojho zatknutia v roku 2021 v domácom väzení. Jeho kolegovia žijú v exile a súd vyniesol ich dlhoročné rozsudky v neprítomnosti. Prokurátor uviedol, že Pratasevič splnil podmienky dohody o spolupráci, a preto pre neho žiadal nižší trest, informovala predtým agentúra AFP.

Pratasevičovo zadržanie

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali dnes už 27-ročného Prataseviča, opozičného novinára, a jeho vtedajšiu ruskú partnerku Sofju Sapegovú vlani v máji po tom, ako prinútili civilné lietadlo smerujúce z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku.

Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a Európskej únie. Následne rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Sapegovú minulý rok v Bielorusku odsúdili na šesť rokov väzenia.

Spravodajský kanál Nexta rozsiahlo informoval o povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka v roku 2020. Oficiálne výsledky hlasovania zabezpečili Lukašenkovi nové funkčné obdobie, ale opozícia a západné krajiny považujú voľby za zmanipulované. Režim, ktorý tvrdo potlačil protesty, označil Nextu za „teroristickú organizáciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet