Na hlavný obsah

Bizarný dôsledok pandémie: Niektorí Japonci sa pre rúška zabudli usmievať

Navštevujú špeciálne kurzy, kde sa to opäť učia.

Bizarný dôsledok pandémie: Niektorí Japonci sa pre rúška zabudli usmievať
Ľudia v rúškach kráčajú po japonskej nákupnej štvrti Ginza v Tokiu. Foto: TASR/AP

Po troch rokoch, počas ktorých skrývali tváre pod rúškami, sa niektorí Japonci teraz obracajú na špecialistov, aby ich naučili znovu sa bez rozpakov usmievať. Píše o tom denník The Guardian.

Podľa lektorky Keiko Kawanovej má množstvo ľudí v Japonsku problém zvyknúť si na život bez prekrytej tváre a niektorí zabudli, ako sa usmievať.

„Keď sa zaviedlo nosenie rúšok, ľudia mali len málo príležitostí sa usmievať. U niektorých sa z toho stal komplex,“ uviedla Kawanová, ktorá pracuje ako lektorka v spoločnosti Egaoiku. „Chcem, aby sa ľudia vedome snažili usmievať, pretože to prospieva ich fyzickej i psychickej pohode,“ dodala.

Lekcie, ktoré obľubujú predovšetkým ženy, sa začínajú spravidla cvičením zameraným na uvoľnenie napätých tvárových svalov. Na sledovanie pokrokov používajú účastníci vreckové zrkadlo.

„Počas koronaviru som nemala príležitosť stýkať sa s inými ľuďmi a na verejnosti som sa neusmievala,“ uviedla 79-ročná Akiko Takizawová, ktorá sa do kurzu prihlásila. „To mi pripomenulo, aký je úsmev dôležitý,“ dodala.

Výučbou u Kawanovej, ktorá je v Japonsku známou tvárou, prešlo za posledných šesť rokov viac ako štyritisíc ľudí. Stovkám ďalších Kawanová pomohla získať certifikát „úsmevového špecialistu“. Teraz táto lektorka dohliada na asi dvadsiatku lektorov, ktorí vedú podobné kurzy po celom Japonsku, píše The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet