Na hlavný obsah

VIDEO: Slováci zvládli existenčný zápas, nádej na postup do štvrťfinále stále žije

Slováci získali plný počet bodov a tretíkrát na turnaji si vypočuli štátnu hymnu.

VIDEO: Slováci zvládli existenčný zápas, nádej na postup do štvrťfinále stále žije
Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad Nórskom Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili do svojho posledného zápasu v rámci základnej skupiny na MS v hokeji 2023. Nórskych hokejistov zdolali po jasnom výsledku 4:1.

O presné zásahy sa postarali štyria rôzni strelci. Ako prvý otvoril skóre Hrivík, na listinu strelcov sa počas prvej tretiny zapísali aj Cehlárik s Lantošim. V tretej tretine uzavrel stav stretnutia gólom do prázdnej bránky Richard Pánik.

Zverenci Craiga Ramsayho tak splnili svoj cieľ a udržali sa v hre o postup do štvrťfinále. Slovákom však musia pomôcť Švajčiari. Ak Helvéti zdolajú Lotyšov za tri body, pre Slovákov bude turnaj pokračovať vyraďovacou časťou.

Priamy prenos môžete NAŽIVO sledovať na obrazovkách RTVS alebo na našom webe tu:

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Slovensko – Nórsko 4:1 (3:0,0:1,1:0)

Góly: 4. Hrivík (Pánik, Regenda), 8. Cehlárik (Rosandič, Kňažko), 16. Lantoši (Gajdoš) 59. Pánik – 24. Vikingstad (Berg-Paulsen, Olsen)

Slovensko: Škorvánek, Hlavaj – Nemec, Koch, Grman, Ivan, Rosandič, Kňažko, Gajdoš, Jánošík – Pánik, Hrivík, Regenda, Kelemen, Hudáček, Cehlárik, Lantoši, Sukeľ, Kudrna, Lunter, Čacho, Tamáši

Nórsko: Haukeland, Arntzen – Hansen, Lilleberg, Andersen, Johannesen, Kaastul, Krigdahl, Vesterheim – Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen, Martinsen, Trettenes, Olimb, Salsten, Hafa, Oden, Ostrem Salstenm Hoff

Prvé minúty zápasu patrili hokejistom Nórska, ktorí sa dokázali dlhšie udržať v našom obrannom pásme a vytvorili si viacero šancí. Po kostrbatom začiatku sa však do vedenia dostali práve Slováci. Skóre otvoril kapitán Hrivík, ktorému adresoval peknú prihrávku spoza bránky Pánik. Slovensko viedlo 1:0.

Marek Hrivík poslal Slovákov do vedenia po parádnej nahrávke Pánika:

Slováci sa tešili z vedenia, o ktoré ich mohol v 7. minúte obrať Andersen, ktorý trafil žŕdku slovenskej bránky. O malú chvíľku mohli ísť Slováci do dvojgólového vedenia, keď zo striedačky naskočil Cehlárik, ktorému posielal puk pred bránku Grman. Náš útočník neuspel.

Ruky nad hlavu však dvíhal Cehlárik o pár sekúnd neskôr. Slováci uspeli na buly, Kňažko poslal puk na Rosandiča. Ten nastrelil puk pred bránku, pred ktorou ho našiel Cehlárik.

Peter Cehlárik posiela Slovensko do dvojgólového vedenia:

Následne Slováci s chuťou pokračovali. Hralo sa vo vysokom tempe bez zbytočných prerušení. Hudáček s Cehlárikom si vypracovali ďalšiu potenciálnu šancu, keď sa rútili vo dvojici na súperovu bránku, Hudáček nepochodil.

Famózna prvá tretina v podaní Slovákov pokračovala. Róbert Lantoši ukázal svoju rýchlosť, prekorčuľoval cez celú hraciu plochu, drzo sa natlačil pred súperovho brankára a zakončil. Slovensko viedlo už 3:0.

Lantoši predviedol svoju rýchlosť a zvyšuje už na 3:0:

Na konci úvodnej časti dostalo Slovensko prvú príležitosť zahrať si presilovú hru. Po faule na Lantošiho sa na trestnú lavicu porúčal Lilleberg. Slováci početnú výhodu v prvej tretine nevyužili, pokračovali v nej aj na začiatku druhého dejstva.

Zverenci Craiga Ramsayho sa už od prvých sekúnd druhej tretiny usadili v nórskom obrannom pásme a aktívne pokračovali v početnej výhode. Bez úspechu.

Väčšiu šancu pre súpera vypracoval Trettenes, ktorý prihrával do predbránkového priestoru, Martinsena Škorvánek vychytal. Nóri začali postupne ožívať. Ich snaha vyvrcholila znižujúcim gólom Vikingstada.

Presný zásah, ktorým Nóri znížili:

Prvé vylúčenie na strane Slovenska bolo udelené Ivanovi. Do vedenia však mohli ísť práve Slováci. Richard Pánik sa sám rútil na brankára Heukelanda. Jeho parádička, žiaľ, nevyšla a puk nechal za sebou.

Neúspešný nájazd Pánika počas oslabenia Slovákov:

Vyzerá to tak, že Liborovi Hudáčkovi nie je na prebiehajúcich majstrovstvách sveta súdené skórovať. Aj počas druhej tretiny bol aktívny, mal viacero príležitosti, ktoré neskončili tak, ako by si predstavoval.

Druhú presilovú hru mali Slováci k dispozícii štyri minúty pred koncom druhého dejstva. Celé dve minúty strávila na ľade naša prvá presilovková formácia, k zmene skóre však neprišlo. Po 40 odohraných minútach viedlo Slovensko 3:1.

Slováci boli v úvodných minútach tretej tretiny viditeľne aktívnejší a puk držali na svojich hokejkách. Nórskym hráčom neumožnili výraznejšie ohroziť Škorvánka a vytvoriť si súvislejší tlak. Dlhý pas Slovákov si na modrej čiare spracoval Kudrna, ktorý sa snažil ohroziť Haukelanda. Nepochodil.

Ešte do väčšej príležitosti sa dostal Sukeľ spolu s Lantošim. Prečíslenie a následná strela Lantošiho skončila na betóne nórskeho brankára.

Tri minúty pred koncom duelu sa Nóri rozhodli odvolať brankára a pokúsili sa o skorigovanie skóre v šestici. Ako prvý netrafil prázdnu bránku Kudrna. Ďalšiu príležitosť na strelenie štvrtého presného zásahu mal Cehlárik. Ten sa ešte rozhodol prihrať Hudáčkovi, ktorý prázdnu bránku netrafil. O pár sekúnd neskôr sa už nemýlil Richard Pánik, ktorý z vlastnej polovice mieril presne.

Richard Pánik a jeho presná strela do prázdnej bránky Švajčiarska:

Slovensko porazilo Nórsko 4:1 a do tabuľky si pripísalo dôležité tri body. Postup do štvrťfinále však nemá vo svojich rukách. Ak večer Lotyši nezískajú ani bod so Švajčiarskom, zverenci Craiga Ramsayho môžu oslavovať postup do vyraďovacej časti.

Cenu pre najlepšieho hráča Slovenska si vyslúžil Pavol Regenda. Na strane Nórska bol ocenený Markus Vikingstand.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport