Na hlavný obsah

Boje na ruskej strane: Partizáni vtrhli do Belgorodskej oblasti. Moskva tvrdí, že zabila diverzantov

Došlo tam k viacerým ozbrojeným zrážkam.

Boje na ruskej strane: Partizáni vtrhli do Belgorodskej oblasti. Moskva tvrdí, že zabila diverzantov
Na snímke členovia z takzvanej légie Sloboda Rusku. Foto: RTVS

Ruskí partizáni vtrhli do ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Došlo tam k viacerým ozbrojeným zrážkam. Ruské zložky podľa Moskvy zabili 39 diverzantov. Zároveň obvinili Ukrajinu, že ostreľovala jeden okres na hraniciach, čo si vyžiadalo osem zranených. Kyjev to poprel a tvrdí, že s vpádom ruským partizánov na ruské územie nemá nič spoločné.

Ruskí partizáni vtrhli v Belgorodskej oblasti do dedín Kozinka a Grajvoron. Podľa Kyjeva ide o členov z takzvanej légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru. Moskva naopak tvrdí, že ide o ukrajinské sabotážne skupiny.

„Sme Rusi a ľudia – tak ako vy. Chceme, aby naše deti vyrastali v mieri. Aby žili v slobodnej krajine, kde môžu ľudia voľne cestovať a študovať. Lenže to nie je možné v Putinovom Rusku, ktoré rozkladá korupcia, klamstvá, cenzúra, obmedzovanie slobody a represie. V takomto Rusku život človeka má menšiu hodnotu ako peniaze. Nastal čas, ukončiť diktatúru Kremľa. Rusko bude slobodné,“ povedal bojovník z légie Sloboda Rusku.

Situácii v Belgorodskej oblasti sa venoval redaktor RTVS Pavel Achs:

Postavili sa na stranu Ukrajiny

V légii Sloboda Rusku a v Ruskom dobrovoľníckom zbore sú podľa Kyjeva iba ruskí občania. Od minulého leta bojujú ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Podľa denníka Ukrajinská ide o ruských vojnových zajatcov, zbehov z ruskej armády a ďalších dobrovoľníkov, ktorí sa postavili na stranu Ukrajiny.

Kyjev však zdôraznil, že na akciu v Belgorodskej oblasti nemá žiadny priamy dosah. Odmietol takisto, že by raketami alebo dronmi ostreľoval Grajvoronský okres pri hraniciach s Ukrajinou.

„Medzi zranenými nie sú žiadni civilisti. Situácia je napätá a v oblasti sme začali proti teroristickú operáciu. Platí tu preto mnoho zákazov a obmedzení,“ priblížil gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

Podľa prekremeľských médií výbušnina z dronu zasiahla sídlo ruskej tajnej služby FSB priamo v Belgorode. Údajne sa terčom útoku stalo aj policajné riaditeľstvo. Moskva nasadila na ruských partizánov armádu, pohraničné jednotky a ruskú tajnú službu FSB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet