Na hlavný obsah

Boje v ruskom Belgorode: Oblasť v noci čelila početným útokom dronov

Do oblasti prenikli Rusi bojujúci na ukrajinskej strane.

Boje v ruskom Belgorode: Oblasť v noci čelila početným útokom dronov
Na snímke, ktorú zverejnil telegramový kanál gubernátora Belgorodskej oblasti, sú poškodené domy. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Ruská Belgorodská oblasť čelila v noci na stredu (24. 5.) početným útokom dronov, uviedol miestny gubernátor Viačeslav Gladkov. Ozbrojené skupiny prenikli do regiónu z Ukrajiny začiatkom tohto týždňa. Moskva však tvrdí, že sa jej ich podarilo z ruského územia vytlačiť. Nie je jasné, či v týchto oblastiach stále prebiehajú boje.

„Noc nebola úplne pokojná. Hlásili početné útoky bezpilotných lietadiel. O veľkú časť z nich sa postarali systémy protivzdušnej obrany,“ povedal Gladkov. Drony podľa neho poškodili autá a obytné a kancelárske budovy, ale vyhli sa obetiam.

Gubernátor uviedol, že v Grajvoronskom okrese, ktorý priamo hraničí s Ukrajinou a kde sa v pondelok (22. 5.) bojovalo, poškodili plynovod a horel malý požiar.

Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa v pondelok stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolali vpády ukrajinských „sabotážnych skupín“. Podľa Kyjeva a médií do oblasti prenikli Rusi z légie Sloboda Ruska a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúceho na ukrajinskej strane.

Zatiaľ čo Rusko v utorok (23. 5.) oznámilo, že sabotérov zahnalo späť za hranice, ruskí dobrovoľníci na sociálnych sieťach tvrdili, že v Belgorodskej oblasti pokračujú v boji. Správy z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet