Na hlavný obsah

Bola prvou šoférkou v okrese. Pani Juliana (101) prezradila svoj recept na dlhovekosť

Je druhou najstaršou obyvateľkou Spišskej Novej Vsi.

Bola prvou šoférkou v okrese. Pani Juliana (101) prezradila svoj recept na dlhovekosť
Na snímke vpravo 101-ročná oslávenkyňa Juliana Hönischová. Foto: RTVS

Pani Juliana je druhá najstaršia obyvateľka Spišskej Novej Vsi. So svojou rodinou oslávila cez víkend svoje 101. narodeniny. Bola prvou šoférkou v okrese. Ešte pred siedmimi rokmi sama šoférovala osobné auto.

Pani Júlia sa narodila 21. apríla v roku 1922. Pohybuje sa síce s paličkou, no stále po vlastných. Bola prvou šoférkou v okrese Spišská Nová Ves.

“Potom už boli ženy, ale dovtedy ja som sama bola. Prvýkrát som bola za volantom, keď som mala 18 rokov a potom posledný 94. Tak som išla jak keby nič,” povedala 101-ročná obyvateľka Spišskej Novej Vsi Juliana Hönischová.

Oslávenkyni sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Pani Juliana autom prešla polovicu Európy. “Všetko – Kanárske ostrovy, v Grécku som bola, veľa sme chodili, celé Maďarsko, Poľsko, každé leto Bulharsko, Juhoslávia, celé pobrežie, ešte neboli autostrády, tak strašné cesty,” vysvetlila Hönischová.

Na otázku redaktorky, ako sa cíti ako 101-ročná žena, odpovedala: “Nič, žiadne zmeny. Každý deň lúštim ešte. Telefónom smskujem, všetko tak, ako som robila. Žiadna zmena, nezabudnem nič. Každý deň sa modlím,” vysvetlila.

“Ja hľadám všetko, ona mi to hneď nájde. Vie, všetko si zapamätá, takže taká čulá babička. Ale každý deň jej dávam surový cesnak, tak neviem, či toto dobre robí,” uviedla najmladšia dcéra pani Júlie Juliana Hönischová.

Recept na dlhovekosť

A takto znie Júliin recept na dlhovekosť: “Ja som celý život nepila, nefajčila, víno som nepila nikdy. Treba mlieko piť, cesnak som jedla, mäso málo,” spresnila.

“Jej mamička mala 104 rokov, jej sestra sa dožila 103 rokov, ona chvála Bohu 101 rokov, takže je to taký dobrý koreň,” dodala neter pani Júlie Beatrix Domonkošová.

Pre svoju babičku si vnučka Ester, svetoznáma operná diva, pripravila originálny darček – ukážku operného spevu.

“Som zaspievala dve árie z opery Karmen, ktoré aj spievam v Prahe, lebo robím Karmen v Národnom divadle v Prahe,” dodala Ester Pavlů.

Pani Julka má sedem vnúčat a 14 pravnúčat. Všetci jej príbuzní veria,  že o rok sa opäť stretnú a oslávia jej 102. narodeniny. A to aj s jej prvým prapravnúčaťom, ktoré je aktuálne na ceste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny