Na hlavný obsah

Vyslovenie dôvery úradníckej vláde Sme rodina nevylučuje, uviedol Boris Kollár

Smer a Hlas už skôr deklarovali, že vládu nepodporia.

Pripraví realistický návrh programového vyhlásenia vlády, je mu jasné, že nemôže robiť politiku ani návrhy zákonov, ale môže veľmi veľa pomôcť Slovensku napríklad pri čerpaní peňazí z eurofondov či v spriechodnení plánu obnovy. Povedal to predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár po utorkovom (30. 5.) stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom na úrade vlády.

Programové vyhlásenie vlády zatiaľ nečítal. Skonštatoval však, že si vie predstaviť, že by jeho hnutie vláde vyjadrilo podporu.

Nevidím dôvod, prečo by poslanci SaS nemali vysloviť úradníckej vláde podporu. Povedal to predseda strany SaS Richard Sulík po stretnutí na úrade vlády. Za červené čiary liberálov označil zvyšovanie daní či prijatie kvót na prerozdeľovanie migrantov.

Zároveň vyzval aj lídrov ostatných parlamentných strán, aby zvážili podporu pre premiéra Ódora. Pripomenul totiž, že ak aj vláda podporu parlamentu nezíska, prezidentka Zuzana Čaputová ju poverí vládnutím aj tak.

„S hlasmi SaS môžu rátať. Uvidíme, koľko sa ich nájde celkovo v parlamente. Ja totiž považujem za extrémne hlúpe nedať hlasy na vyslovenie dôvery vláde, lebo keď vláda nevznikne, tak neviete ani nikoho odvolať,“ povedal. Tí, ktorí za vyslovenie dôvery nezahlasujú, sa podľa neho zbavujú akejkoľvek kontroly nad vládou.

So Šimečkom aj o stave čerpania eurofondov

Sulíka na stretnutí vystriedal predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Každý politik, ktorému záleží na tom, aby Slovensko pokojne dokráčalo k voľbám, by mohol mať záujem na vyslovení dôvere vláde odborníkov.

„Ak politická vláda zlyhala a želáme si, aby vláda odborníkov doviedla pokojne Slovensko do nastávajúcich volieb, je podľa mňa symbolicky i politicky veľmi dôležité, aby parlament vyslovil dôveru kabinetu,“ upozornil Šimečka. Zároveň potvrdil, že poslanec Tomáš Valášek bude v pléne hlasovať za vyjadrenie dôvery.

To, či ju kabinet napokon získa, je podľa Šimečku otvorenou otázkou. Ak by sa tak aj nestalo, nič dramatické sa podľa lídra PS neudeje. „Aj bez vyslovenia dôvery môže vláda plniť tie základné úlohy, ktoré má pred sebou, teda upokojiť situáciu, pripraviť návrh rozpočtu či pokračovať v plnení úloh z plánu obnovy,“ upozornil.

S Ódorom sa rozprával aj o stave čerpania eurofondov a hrozbe straty veľkého množstvo zdrojov. Priznal, že mu Ódor predstavil aj návrhy riešení, aby sa hrozba nenaplnila. Prezentáciu plánu na zrýchlenie čerpania eurofondov však chce nechať na predsedu vlády.

Predseda vlády Ľudovít Ódor sa od pondelka (29. 5.) stretáva s lídrami politických strán, s ktorými sa rozpráva o programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde. Strany Hlas-SD i Smer-SD po pondelkových stretnutiach potvrdili, že za dôveru hlasovať nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko