Na hlavný obsah

Britská polícia zadržala muža, ktorý hádzal na pozemok Buckinghamského paláca brokové náboje

Po telesnej prehliadke našla u neho nôž, ale nie strelnú zbraň.

Britská polícia zadržala muža, ktorý hádzal na pozemok Buckinghamského paláca brokové náboje
Policajné auto pred Buckinghamským palácom v Londýne. Foto: TASR/AP

Pred Buckinghamským palácom v Londýne zatkli muža, ktorý hádzal predmety, údajne brokové náboje, na pozemok tohto oficiálneho sídla britského kráľa Karola III. V utorok (2. 5.) neskoro večer o tom informovala londýnska Metropolitná polícia, ktorú citovali tlačové agentúry DPA a AP a portál britskej televízie Sky News.

Muža zatkli pre podozrenie z držby útočnej zbrane. Metropolitná polícia oznámila, že muž niesol batoh, ktorý mu odobrala a následne preventívne pri Buckinghamskom paláci kontrolovane odpálila. Po telesnej prehliadke našla u zadržaného nôž, ale nie strelnú zbraň.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ ani jeho manželka Kamila sa v čase incidentu v paláci nenachádzali. Polícia spresnila, že muža zatkla okolo 19.00 h miestneho času po tom, čo sa priblížil k palácovej bráne a hádzal na pozemok podozrivé predmety, údajne brokové náboje. Tie preskúmajú odborníci.

Prípad v súčasnosti nevyšetrujú ako teroristický čin, pokladajú ho za izolovaný incident súvisiaci s duševným zdravím.

Stalo sa to v čase príprav na korunováciu

Incident sa stal v čase, keď sa už pripravujú bezpečnostné opatrenia pre kráľovu korunováciu naplánovanú na sobotu 6. mája.

V posledných dňoch sa aj Buckinghamský palác horúčkovito pripravuje na veľkú udalosť a do Londýna sa už zbiehajú turisti a zahraničné médiá. Pôjde o prvú korunováciu v krajine od roku 1953, keď bola korunovaná kráľovná Alžbeta II.

Na slávnosť majú prísť do Spojeného kráľovstva desiatky členov kráľovských rodín, hodnostárov a hláv štátov. Pôjde zároveň o obrovskú policajnú operáciu.

V sobotu sa Karol III. a kráľovná manželka Kamila odvezú na pozlátenom koči z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde budú korunovaní. Manželia sa potom vrátia do paláca vo veľkolepom sprievode slávnostných vojenských oddielov. Následne sa objavia na balkóne a budú zdraviť priaznivcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet