Na hlavný obsah

Britský historik pre RTVS: Korunovácia je stredoveká udalosť. Vojvodovia mali pokľaknúť, kráľ to však zrušil

Naposledy korunovali britského panovníka pred 70 rokmi.

Britský historik pre RTVS: Korunovácia je stredoveká udalosť. Vojvodovia mali pokľaknúť, kráľ to však zrušil
Legendárny Kameň osudu prezývaný aj Korunovačný kameň, ktorý symbolizuje škótsku štátnosť, je vystavený vo Westminsterskom opátstve. Foto: TASR/AP

V sobotu (6. 5.) sa pozornosť celého sveta upriamuje na Veľkú Britániu. Korunovácia britského panovníka je veľkou udalosťou, ktorá sa naposledy udiala pred 70 rokmi. Slávnostná ceremónia teraz čaká kráľa Karola III.

S historikom Georgeom Grossom z King´s College London sa o korunovačnom dni rozprávala redaktorka RTVS Soňa Weissová:

Tisíc rokov vyzerajú korunovácie v Spojenom kráľovstve veľmi podobne. Kráľ Karol III. avizoval, že tá jeho bude „štíhlejšia“. Trasa, po ktorej prejde, bude kratšia, zúčastní sa jej menej vojakov aj menej hostí. Akú korunováciu podľa vás uvidíme? Bude, ako kráľ oznámil, moderná a multikultúrna?

Tým, že je to tisícročná tradícia, má mnoho elementov, ktoré sa nemenia. Napríklad kráľovská prísaha. Napriek tomu kráľ Karol III. oznámil isté zmeny oproti prechádzajúcim korunováciám. Procesia bude kratšia ako v roku 1953, aj počet hostí bude nižší. Ich zoznam odráža Spojené kráľovstvo v roku 2023. Ceremónie sa napríklad zúčastnia predstavitelia rôznych náboženstiev. Logá, pozvánky, to všetko má aj environmentálny rozmer tak, aby sa v nich odrážala súčasnosť.

Aký vplyv na samotnú korunováciu a na korunovačný deň má vlastne kráľ, akú pečať v nej zanechal a do akej miery musí vedieť o tom, čo sa počas korunovácie udeje?

Panovníci mali v britskej histórii vplyv na vlastnú korunováciu aj na vlastný korunovačný deň. Príkladov je mnoho. Kráľ Karol III., keďže zdedil trón v druhej polovici svojho života, nie ako jeho matka, ktorá si na neho zasadla podstatne mladšia, vie, čo panovanie so sebou prináša. Nemusí sa učiť, ako byť kráľom, svoju úlohu pozná. Vybral si aj niekoľko vlastných prvkov – napríklad hudbu. Vieme, že vznikne 12 nových hudobných diel. Prvý raz v korunovačnej histórii zaznie grécko-katolícka hudba či gospel. Objavia sa aj waleské prvky a jazyk. Kráľ definitívne zanechal svoju pečať v korunovácii.

Do akej miery bude korunovácia Karola III. niečím výnimočná? Hovorilo sa napríklad o úlohe princa Georgea, teda jeho vnuka.

Vieme, že princ George bude pážaťom. Túto úlohu plnili deti monarchov aj v minulosti, no nie v takom veku, v akom je George. V minulosti boli deti príliš malé alebo neboli dedičmi trónu. Korunovácia je do veľkej miery stredovekou udalosťou, počas ktorej, tradične, rytieri pokľaknú a prisľúbia vernosť kráľovi. Počas tejto korunovácie to mali robiť vojvodovia. To sa však tentoraz nestane, kráľ pre nich túto povinnosť zrušil. Nemali by sme zabudnúť na to, že detaily korunovácií sa aj prirodzene menia. Nie je nezvyčajné, mať malé aktualizácie.

V britskej, ale aj svetovej tlači sa rozoberajú všetky detaily dňa D. Zostáva niečo, čo verejnosť o korunovačnom dni nevie?

Napríklad koľko ľudí bude korunováciu vlastne sledovať. Je to totiž prvý raz, čo sa bude prenášať naživo v televíziách a koľko svetových lídrov, ale aj náboženských lídrov sa jej zúčastní. Bude to zároveň prvá korunovácia vo svete sociálnych sietí. Je to teda naozaj korunovácia zasadená do roku 2023.

Aké je to pre Vás ako historika sledovať, túto korunováciu?

Je to nezvyčajná vec. Roky pracujem v archíve, s historickými prameňmi bez záujmu verejnosti. Zrazu som sa však ocitol pri udalosti, ktorú sleduje celý svet. Je to teda, samozrejme, istým spôsobom vzrušujúce. Štúdium histórie je bádanie v minulosti, ale toto je moment histórie, ktorý sledujeme na vlastné oči dnes.

Súčasťou ceremónie sú mnohé korunovačné klenoty. Králi a ich vláda sa spája najmä s trónom. Kráľ sa posadí do 700-ročného kresla. Čím je výnimočné a prečo je dôležitou súčasťou korunovácie? Alebo, spýtam sa jednoduchšie: Na čom bude kráľ Karol III. sedieť počas svojej vlády?

S korunováciou sa spájajú viaceré korunovačné klenoty, mnohé však roztavili v čase republiky v období rokov 1649 až 1660. Jedinou regáliou, ktorá prežila zo stredovekých čias, je lyžica zo 14.storočia. Používa sa na posvätný olej, ktorým arcibiskup požehnáva kráľa. Eduardovský trón pochádza približne z konca 13. storočia a odvtedy sa používa takmer pri každej korunovácii. Stolec navrhli tak, aby obklopoval takzvaný Stone of Scone – Kameň osudu. V Škótsku ho ukoristil Eduard I. a priviezol ho do Westminsterského opátstva. Trón nesie jeho meno, i keď nie je jasné, či je na jeho zadnej strane namaľovaný skutočne on alebo iný panovník. Zaujímavosťou je, že k trónu sa dostali v 18., resp. 19. storočí aj chlapci z Westminsterskej školy a vryli do neho svoje iniciály. Jeho súčasťou je teda pozoruhodná časť histórie. Je trónom pre panovníkov Veľkej Británie a Spojeného kráľovstva viac ako 700 rokov. Patrí medzi vôbec najstaršie kusy používaného nábytku na svete.

Zaujímavý je nielen kus nábytku, ale aj to, čo je pod ním. Je pravda, že sa kameň pod kreslom pokúsili nejakí študenti ukradnúť?

Áno, škótski pronárodne orientovaní študenti sa ho nielenže pokúsili ukradnúť, ale sa im to aj podarilo, myslím že sa to stalo počas Vianoc v roku 1950. Kameň osudu na nejaký čas zmizol niekde v Škótsku. Objavil sa až v 90. rokoch, keď sa rozhodlo, že zostane natrvalo v Škótsku. Aj na túto korunováciu ho museli priviezť do Westminsterského opátstva. S korunováciami kráľov sa spája tisíce rokov. Existuje o ňom mnoho legiend, spája sa s biblickým príbehom o Jakubovi, ktorého synovia ho mali neskôr doniesť do Egypta, odkiaľ sa neskôr dostal až do Írska a potom Škótska, kde ho používali počas korunovácií svojich kráľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál