Na hlavný obsah

Bývalé grófske kúpele Byšta chátrajú. Obec sa ich snaží zachrániť petíciou, zatiaľ neúspešne

Kúpele a kúpalisko v obci Byšta nefungujú od roku 2006.

Bývalé grófske kúpele Byšta chátrajú. Obec sa ich snaží zachrániť petíciou, zatiaľ neúspešne
Pohľad na chátrajúcu budovu kúpeľov Byšta. Foto: RTVS

Bývalé grófske kúpele Byšta neďaleko Košíc sa rozpadávajú. V minulosti sa v nich liečili najmä reumatické choroby. Obec sa už rok snaží petíciou presvedčiť kraj, aby kúpele zachránil. Zatiaľ neúspešne.

Kúpele a kúpalisko fungovali do roku 2006. Odvtedy budovy postupne pohlcuje les. Niektoré z nich sa už začali rozpadávať. Petíciou chcú kúpele zachrániť.

„Cieľom petície bolo oslovenie pána župana. Ako sa venoval Turzovu a Sobranciam, aby sa venoval aj Byšte,“ uviedol starosta obce Byšta Radoslav Palinský.

Chátrajúcim kúpeľov v obci Byšta sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Košický kraj totiž v poslednom čase kúpil dvoje schátraných kúpeľov. „Obávame sa, že personálne aj ekonomicky, ak by sme rozbehli ďalší tretí projekt, tak by to už mohlo ísť na úkor práve týchto dvoch rozbehnutých,“ informoval hovorca Košického samosprávneho kraja Michal Hudák.

Petíciu za záchranu kúpeľov v Byšte podpísalo za necelý rok takmer 1 300 ľudí, najmä z okolitých obcí. „Tie budovy ďalej chátrajú. Vplyvom poveternostných podmienok. Je to strašné,“ skonštatoval Palinský.

„Som toho názoru, že nie kupovať kúpele, ale je úlohou Košického samosprávneho kraja vytvoriť stratégiu kúpeľníctva a jednoducho touto stratégiou kúpeľníctva potom aj zháňať investorov, aj pre mňa za mňa aj cezhraničnou spoluprácou,“ povedal poslanec zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja Miloš Ihnát.

„V Košickom kraji máme iba jedny aktívne, a to klimatické kúpele Štós, a teda robiť takýto veľký širokospektrálny dokument kvôli jedným aktívnym kúpeľom by bolo naozaj neefektívne,“ dodal Hudák. Byšta podľa Palinského čaká, „kto urobí ďalší krok.“

V kúpeľoch, ktoré kraj už kúpil, sa aktuálne robia prípravné práce – v prípade Turzova architektonická súťaž a v Sobranciach hydrogeologická skúška, ktorá by mala potvrdiť kvalitu minerálnych vôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny