Na hlavný obsah

Bývalý premiér a časť ministrov sa vrátili do parlamentu počas rozbehnutej schôdze

Rokovanie opäť sprevádza chaos.

Bývalý premiér a časť ministrov sa vrátili do parlamentu počas rozbehnutej schôdze
Na snímke zľava Eduard Heger a Jaroslav Naď v parlamente. Foto: RTVS

Bývalý premiér Eduard Heger a časť ministrov jeho niekdajšieho kabinetu sa po nástupe úradníckej vlády vrátili do parlamentu. Aktuálna májová schôdza by mala trvať len do konca tohto týždňa. Čas sa kráti. Poslanci majú na stole vyše sto zákonov. Rokovanie preto opäť sprevádza chaos.

Len deň po odovzdaní poverenia sa bývalý premiér Eduard Heger a niektorí ministri vrátili do poslaneckých lavíc. Poslanecký sľub však skladať nemusia. Preberajú si kancelárie, niektorí si však musia oprášiť poslanecké vedomosti.

Na otázku či vie, ako funguje hlasovacie zariadenie, odpovedal bývalý minister obrany Jaroslav Naď, že keď hneď po voľbách nastúpil ako poslanec, dostal školenie. „Odvtedy som nehlasoval,“ dodal.

Bývalá ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) priznala, že v parlamente je trocha väčší chaos, ako očakávala. „Ministerstvo bola taká symfónia, ale parlament, to bude heavy metal,“ povedal poslanec Andrej Stančík.

Situáciu v parlamente sledoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Rozbehnutá schôdza

Niekdajší šéfovia rezortov naskočili do rozbehnutej schôdze. Zakotvenie hotovosti do ústavy, 500 eur za voľby či úľavy na daniach, to je len časť z vyše 100 zákonov, ktoré by mali poslanci prerokovať do konca tohto týždňa. Keďže čas sa kráti v pléne panuje neprehľadná situácia.

„Chcel by som stiahnuť na prepracovanie zákon na zvýšenie zákonnosti pri vyšetrovaní a pri práci prokuratúry,“ povedal v parlamente nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Rovnako požiadala o termínovanie svojho návrhu o ochrane chodcov nezaradená poslankyňa Romana Tabák.

„Videli ste, čo sa dialo. Veľa poslancov dalo procedurálne návrhy, úplne poprehadzovali program. To znamená, že z môjho pohľadu by bolo žiadúce, keby táto schôdza čím skôr skončila a nebola ešte prijatá nejaká blbosť,“ povedal podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina).

Poslanci schválili zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov z doterajších 21, ale aj jednu povinnú hodinu telocviku navyše. Ktoré ďalšie zákony napokon nájdu v parlamente podporu sa dozvieme vo štvrtok dopoludnia, keď bude plénum najbližšie hlasovať. Poslancov tak zrejme čaká hlasovací maratón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko