Na hlavný obsah

Časté zmeny na poste šéfa spôsobovali chaos, odborníci zhodnotili rezort zdravotníctva

Hovoria však aj o dobrých krokoch.

Časté zmeny na poste šéfa spôsobovali chaos, odborníci zhodnotili rezort zdravotníctva
Budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Desať sľubovaných reforiem v programovom vyhlásení na jednej strane, na druhej strane pandémia, vojnoví utečenci či protest lekárov. Počas troch rokov sprevádzali rezort zdravotníctva najmä krízy.

Odborníci hovoria aj o dobrých krokoch. O presadení liekovej reformy či odštartovaní dlho očakávanej optimalizácie siete nemocníc. Konštatujú však, že časté zmeny na poste šéfa rezortu nezabezpečili kontinuitu a zdravotníctvo bolo podobne ako zvyšok štátu v chaose.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Marek Krajčí, Vladimír Lengvarský a Michal Palkovič – desať sľubovaných reforiem, napríklad duševnej starostlivosti či spracovávania dát – z programového vyhlásenia vlády nedokázal presadiť ani jeden z nich.

Prví dvaja sa venovali najmä pandémii, tretí má zvrátiť zlyhávajúci plán obnovy. „Táto vláda mala veľmi ťažkú situáciu. Napriek tomu však urobila zopár zásadných vecí. Bohužiaľ, prekrýva nemohúcnosť alebo slabá štábna kultúra,“ skonštatoval riaditeľ INEKO Dušan Zachar. Medzi zásadné podľa neho patria napríklad lieková reforma, ale aj dlhé roky spomínaná optimalizácia siete nemocníc.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová kategorizáciu oceňuje, no upozorňuje na neexistujúcu cestu pacienta. „Malo by to zlepšiť dostupnosť nemocničnej zdravotnej starostlivosti, ale nie ambulantnej. Na kategorizáciu ústavnej zdravotnej starostlivosti bude treba nadviazať aj kategorizáciu tej ambulantnej,“ dodala.

Nenaplnené požiadavky odborov

Napriek presadeným zmenám sa zdravotníctvo za tri roky k lepšiemu neposunulo, hodnotí predseda Lekárskych odborov Peter Visolajský. Vláde vyčíta nenaplnené požiadavky z ich vzájomného memoranda – DRG či reformu vzdelávania, ale aj rozdelenie peňazí z plánu obnovy.

„Proklamovali, že to bude v súvislosti s reformou nemocníc a centralizáciou výkonov. Čo sa však stalo je že peniaze odišli najmä malým a súkromným nemocniciam. Veľké nemocnice, ktoré majú pacientov centralizovať a preberať nemajú ani na rekonštrukciu,“ uviedol.

Dušan Zachar dopĺňa, že Hegerov kabinet bol ambiciózny pri projektoch v pláne obnovy, ale aj pri reformách. Veľké zmeny si podľa neho vyžadujú obdobie dlhšie ako štyri roky a jedna vláda ich do konca nedotiahne. „Ak to niektorá vláda myslí so slovenským zdravotníctvom dobre, tak by mala na tie dobré veci nadviazať a nezmietnuť ich všetky zo stola,“ dodal Zachar.

Dodáva, že minister v úradníckej vláde už nový zákon predložiť zrejme nestihne, no necelý polrok môže využiť na dobiehanie zameškaného v pláne obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál