Na hlavný obsah

Ceny benzínu a nafty klesli už takmer na úroveň spred pandémie. Bude pokles pokračovať alebo sa karta znova obráti?

Ešte pred rokom atakovali hranicu dvoch eur za liter.

Ceny benzínu a nafty klesli už takmer na úroveň spred pandémie. Bude pokles pokračovať alebo sa karta znova obráti?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny nafty a benzínu klesajú. Zlacneli už takmer na úroveň spred pandémie. A to ešte pred rokom atakovali hranicu dvoch eur za liter. Podľa odborníkov s priaznivými cenami palív môžeme počítať až do konca tohto roka.

Ceny nafty a benzínu pred rokom vyleteli hlavne pre očakávania, že ropy bude v Európe menej. Jej nedostatok mali spôsobiť sankcie zo strany Európskej komisie – zákaz dovozu ropy a ropných produktov do Európy.

„Produkty z ruskej ropy aj napriek embargu využíva aj Západ. India sa stala hlavným dodávateľom palív aj do Európy. Pričom pripomínam, že India ich z väčšej časti vyrába práve z ruskej ropy,“ vysvetlil analytik Stanislav Pánis.

Cenám pohonných látok sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

Analytik vysvetľuje, že v Európe sa hromadila alternatívna ropa Brent, ale aj ruská ropa, a tak nastal jej prebytok na európskom kontinente. No a potom je tu ešte výnimka na dovoz ruskej ropy pre Slovnaft.

„V aktuálnej situácii ruskú ropu spracovávať môže, pokiaľ výrobky z nej vyrobené bude umiestňovať na slovenskom alebo českom trhu, prípadne ukrajinskom trhu,“ priblížil analytik Radovan Potočár.

„Súčasné nízke ceny pohonných látok, najmä teda nafty, sú do značnej miery spôsobené tým, že Slovensko odoberá aj ďalej ruskú ropu. A tá je lacnejšia oproti konkurenčným druhom ropy. Preto sa vlastne sa ceny pohonných látok na Slovensku udržujú na nižších úrovniach ako v ostatných krajinách eurozóny,“ spresnil analytik Lukáš Lipovský.

Ďalší vývoj cien

„Myslím si, že by sa mohli konsolidovať v najbližšom čase okolo súčasných úrovní. To znamená, že ceny benzínu okolo 1,50 eur, možno mierne nad touto hranicou. Ceny nafty okolo 1,40 eur,“ uviedol Pánis.

„Nižšie ceny pohonných látok na Slovensku sa môžu udržať do konca roka, keďže Slovnaft má výnimku a môže odoberať lacnú ruskú ropu. Po tomto období je však veľké riziko, že budeme musieť odoberať drahšiu ropu a bude to mať dopad na zdražovanie pohonných látok,“ dodal Lipovský.

Analytici sa zhodli, že sa nedá predpokladať, ako budú vyzerať ceny palív od nového roka. Bude na to vplývať priveľa rôznych faktorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika