Na hlavný obsah

Čerešne sa síce tento rok vydarili, ale je ich menej. Ceny porastú

Jarný mráz poškodil všetky druhy ovocia.

Čerešne sa síce tento rok vydarili, ale je ich menej. Ceny porastú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začal sa týždeň prvých čerešní. Na stromoch dozreli sladké májovky. Úroda je tento rok nadpriemerne vydarená – ale aj nadpriemerne nízka. Jarný mráz poškodil všetky druhy ovocia.

Škrekot dravcov medzi čerešňovými stromami je predzvesťou novej úrody. V Dulovciach sa ozývajú z reproduktora, nad ktorým lieta maketa orla. Takto plašia škorce, ktoré sa na ovocie vrhnú skôr ako prví zberači.

„Teraz keď dozrievajú čerešne, tak to je lahôdka pre všelijaké vtáctvo,“ hovorí pestovateľ z Duloviec Dušan Szabó.

Ak by opatrenia proti malým nenásytným vtákom nerobili, jeden kŕdeľ – čo môže byť aj tisíc kusov – dokáže vyďobať celý sad. Škorcov plašia aj delom.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Rôzne odrody budú dozrievať najbližších 6 týždňov – prvé sú na priamy konzum, neskoršie na lekvár a zaváranie. Kaliber čerešní si pestovateľ pochvaľuje – to je znamenie, že budú dobré.

„V tomto roku veľa pršalo, to bolo super. Budú veľké a sladké,“ hodnotí Szabó.

Čerešne sa síce tento rok vydarili, ale je ich menej. Mráz zničil asi 40 percent celej úrody. „Ale o to bude vyššie kvalita. Čím je menej plodov na stromoch, tým sú kvalitatívne lepšie,“ vysvetlil pestovateľ.

Ovocie zdražie

Rovnaký scenár pripravili jarné prízemné mrazy všetkým druhom ovocia. Niekde bolo ešte pred pár týždňami 10 stupňov pod nulou. Tento rok lámu rekordy v červených číslach – urodí sa asi o 20-tisíc ton menej ako vlani.

„Najväčšie škody máme u marhúľ -80 percent, u broskýň je to -60percent, u jahôd -30 percent. Celkovo hovoríme asi tri a pol milióna škody,“ hovorí prezident Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

„Úmerne tejto situácii budú rásť aj ceny. Približne o 10 percent,“ avizuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Zdražieť by malo všetko ovocie. Rekordne nízka úroda trápi celú Európu. Výkyvy sucha, dažďa a potom mráz poškodili maďarských aj českých pestovateľov. Veľké straty hlásia z Talianska, kde teraz zápasia aj so záplavami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko