Na hlavný obsah

Česká ministerka obrany podpísala dohodu o obrannej spolupráci Česka s USA

Podpísala ju v Pentagóne.

Česká ministerka obrany podpísala dohodu o obrannej spolupráci Česka s USA
Minister obrany Lloyd Austin (vpravo) hovorí počas stretnutia s ministerkou obrany Českej republiky Janou Černochovou (vľavo) v Pentagóne vo Washingtone v utorok 23. mája 2023. Foto: ČTK / AP / Andrew Harnik

Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej rezortný partner Lloyd Austin podpísali v Pentagóne dohodu o obrannej spolupráci (DCA) Česka so Spojenými štátmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ako informovala stanica ČT24, zmluva upravuje právne postavenie amerických vojakov pri ich budúcom pôsobení na českom území. Česko je 24. krajinou, ktorá takúto dohodu s USA uzavrela.

„Pre Českú republiku je to stopercentne jeden z najvýznamnejších okamihov od Nežnej revolúcie. Naše krajiny sa v americko-českých a česko-amerických vzťahoch vracajú späť do éry prezidenta (Václava) Havla, keď boli absolútne nadštandardné,“ uviedla pred podpisom zmluvy Černochová.

Zmluva podľa jej slov spresní podmienky pre amerických vojakov, ak budú v Česku napríklad na vojenskom cvičení. Umožní tiež intenzívnejšiu praktickú spoluprácu oboch armád. „Táto zmluva nezakladá žiadnu americkú základňu v ČR a ani nedovoľuje pobyt amerických vojakov, ktorý by bol inak než podľa ústavy v súlade s článkom 43,“ zdôraznila.

„Teší ma, že podpísanie dohody o obrannej spolupráci ešte viac posilní a prehĺbi naše obranné vzťahy, zvýši našu interoperabilitu, posilní NATO a zvýši stabilitu v Európe,“ povedal americký minister obrany Lloyd Austin Černochovej ešte pred podpisom zmluvy.

Česká vláda znenie schválila pred mesiacom

Česká vláda schválila znenie dohody približne pred mesiacom. Musia ju ešte schváliť obe komory parlamentu a následne ju podpíše prezident Petr Pavel. Šéf opozičného hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura už avizoval, že jeho poslanci za dohodu hlasovať nebudú. Hnutie ANO o svojom postoji ešte diskutuje.

Dohodu o obrannej spolupráci má so Spojenými štátmi väčšina členských krajín NATO. Schválilo ju už napríklad Poľsko, Maďarsko či Slovensko. Aktuálne o nej s USA rokujú Dáni, Fíni a Švédi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet