Na hlavný obsah

České väzenkyne trénujú na maratón. Majú šancu odbehnúť si ho aj na slobode

V ženskej väznici v Drahoniciach bežali aj ich dozorcovia.

České väzenkyne trénujú na maratón. Majú šancu odbehnúť si ho aj na slobode
Projekt Yellow Ribbon Run sa v Česku pobeží po osmy raz, a to na podporu integrácie zamestnávania väzňov po výkone trestu. Foto: RTVS

V ženskej väznici Nové Sedlo Drahonice bežali maratón netradične väzenkyne aj ich dozorcovia. Cvičný maratón za múrmi bol nácvikom na ten skutočný na slobode. Projekt Yellow Ribbon Run sa v Česku pobeží po osmy raz, a to na podporu integrácie zamestnávania väzňov po výkone trestu. Tento rok je venovaný ženským väzniciam.

Odvahu trénovať vo výkone trestu našli pred ôsmimi rokmi štyri ženy. Dnes sú do behu zapojení aj muži. Po celom Česku ich je 800. Výrazný podiel na tom, že obujú si tenisky a v čase vychádzok trénujú na maratón má Gabriela Slováková bývalá riaditeľka ženskej väznice v Svetlej nad Sázavou.

Podobný beh na podporu zapojenia väzňov do života absolvovala v Singapore, nápad priniesla do Česka.

Maratónu českých väzenkýň sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Aj po ôsmich rokoch sme v kontaktu s bežcami žltej stužky. Hlavne nám vravia, že je to motivácia, že keď sa človek donúti bežať, a že ten špor dokáže nahradiť aj nejakú závislosť, keď má niekto problémy s návykovými látkami a má nutkanie, tak keď si ide zabehať, endorfíny pomáhajú,“ uviedla zakladateľka Yellow Ribbon Run v ČR Gabriela Slováková.

Markéta sa do väzenia dostala pre problémy s drogami. Je jednou z 33 bežkýň, ktoré nabrali odvahu utiecť predsudkami a každý deň po práci trénovať.

„Trénovali jsme na volných vychádzkach, ktoré máme každý den. Niektorí trénovali dvakrát denne. Určite sme sa male na čo zamerať. Je to niečo iné než čo máme každý deň,“ povedala odsúdená Markéta.

Tie najlepšie pobežia na slobode

Tréningy za drôtom začínali v dvoch väzniciach dnes ich je zapojených 26. Zo štafety v rámci pražského behu vznikol samostatný maratón. Okrem väzňov na ňom bežia i tí, ktorí na nich dohliadajú.

„Zo začiatku som bol skeptický, ale keď vidíte tú atmosféru pri behu, aký je to zážitok pre mňa, nehovoriac o tých, ktorí sa tam dostanú, musí to byť pre nich veľmi motivujúce, aby sekali dobrotu a prišli domov skôr a možno sa už nikdy nevrátiť,“ dodal zástupca riaditeľa väznice Nové Sedlo Martin Toman.

Tie najlepšie z bežkýň žltej stužky dostanú príležitosť zapojiť sa do maratónu na slobode, v Prahe 20. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet