Na hlavný obsah

Cestovný ruch na Slovensku nemá dostatok zamestnancov. Odrádza ich aj nízky plat

Odborníci hovoria o averzii k remeslám.

Cestovný ruch na Slovensku nemá dostatok zamestnancov. Odrádza ich aj nízky plat
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cestovný ruch na Slovensku stále zápasí s nedostatkom pracovníkov. Odborníci hovoria o averzii k remeslám, ale aj o nízkych platoch. Zamestnávatelia čoraz akútnejšie potrebujú čašníkov, kuchárov aj chyžné či údržbárov.

Aktuálne chýba v cestovnom ruchu viac ako desaťtisíc zamestnancov. „Je to samozrejme aj dôsledkom covidu, kedy mnohí zamestnanci odišli do úplne iných odvetví, kde našli svoje nové zamestnanie,“ skonštatovala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

„O niečo vypuklejší problém je možno práve v tých väčších strediskách cestovného ruchu ako sú Vysoké Tatry, Bratislava alebo Nízke Tatry,“ podotkol prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Problémom s nedostatkom zamestnancov v cestovnom ruchu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Zamestnávatelia sa snažia motivovať pracovníkov aj rôznymi benefitmi. Stúpli aj samotné platy.

„Keď sa pozrieme aj na priemerné mzdy a porovnáme ich s inými odvetviami pred pandémiou a po pandémii, tak treba povedať, že naozaj tie naše mzdy, ktoré ponúkame už sú konkurencieschopné,“ pokračoval Harbuľák.

„Keďže je nedostatok pracovnej sily, tak rastú naozaj aj platové podmienky,“ uviedla Bruncková.

Problém začína v školách

„Sú problémy so žiakmi, s náborom žiakov, pretože je taký trend sociálny, že poďme dať deti na gymnázium a tam ešte porozmýšľajú, čo ďalej do budúcna,“ konštatovala zástupkyňa riaditeľa Hotelová akadémia Spišská Nová Ves Zuzana Sarnová.

„Potrebujeme pracovať v podstate už od stredných škôl a motivovať žiakov, aby prišli do týchto študijných odborov študovať,“ povedala Bruncková.

„Veľmi rada pečiem a preto som aj na odbore cukrár – pekár. Vidím v tom určite remeslo a podľa mňa remeslo teraz mať je veľmi dobré. Chcela by som potom mať vlastnú cukráreň,“ vyjadrila sa jedna zo študentiek.

O tom, že zamestnávatelia majú záujem o študentov takýchto škôl svedčí aj duálne vzdelávanie, v rámci ktorého je aktuálne voľných viac ako päťtisíc miest.

„Zamestnávatelia chcú prijať takýchto žiakov. To znamená teória v škole, prax u zamestnávateľa. Pripraviť ich tak, aby boli na sto percent pripravený na tú odbornú prax.“

Neobsadené pracovné miesta pomohli vlani naplniť aj odídenci z Ukrajiny. Približne tisíc z nich sa zamestnalo v hotelierstve a gastre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika